Companii

Romanul foileton Tarom a ajuns la un nou episod

20.11.2003, 00:00 25

Povestea directorilor Tarom, unul dintre cele mai lungi din istoria de dupa 1989 a transportatorului aerian roman, a intrat de la inceputul acestei saptamani intr-o noua faza, dupa demisia directorului general al companiei, Ioan Lixandru, numit in luna februarie a acestui an. Lixandru nu a dorit sa comenteze motivele care au stat la baza deciziei sale.
"Nu cred ca demisia mea va afecta in vreun fel negocierile de aderare ale operatorului national Tarom la alianta Sky Team. Sunt convins ca si cei care vor conduce dupa mine vor merge pe aceeasi linie", a precizat Lixandru.
Cu putin timp in urma Lixandru spunea ca anul viitor operatorul national va intra in alianta Sky Team, aceasta fiind singura sansa de supravietuire pe termen lung a companiei. Locul lui Lixandru va fi luat, interimar, de Rodica Odobescu, in prezent director general adjunct al Tarom. "Nu stiu cand va fi ales un nou director si cat va dura aceasta perioada de interimat" a completat fostul director general al Tarom.
Ioan Lixandru a fost al noualea director pe care l-a avut Tarom din anul 1995 incoace. Nicolae Brutaru a fost director general pana in ianuarie 1996, cand s-a organizat un concurs pentru desemnarea unui nou director general. S-au succedat apoi pe parcursul anului 1996 Dan Vulcan si Marian Serbanescu, pentru ca din luna noiembrie a anului 1997, o data cu trecerea Tarom in subordinea Ministerului Transporturilor, sa fie numit Gheorghe Racaru. Pe parcursul a doar doua luni (decembrie 2000-ianuarie 2001) a fost numit si demis  Gabriel Dumitrescu, pentru ca din luna ianuarie sa ajunga director general Nicolae Demetriade. Acesta si-a dat demisia in septembrie 2002, cand este numit Alexandru Szlivka, fost sef al statiei Tarom de la Paris. Acesta si-a dat la randul lui demisia in luna februarie a acestui an, cand a fost numit Lixandru.
In acest conditii, operatorul roman de transport aerian a inregistrat an de an pierderi, pentru acest an obiectivul impus fiind reducerea acestora la mai putin de 20 de milioane de dolari,  dupa 27 de milioane de dolari in 2002. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO