Companii

Romgaz, singur în lupta pentru „moştenirea“ Exxon din Marea Neagră. Va deveni şi operator? Producătorul de gaze de stat, Romgaz, ar fi singurul care a depus oferta pentru preluarea participaţiei ExxonMobil

Romgaz, singur în lupta pentru „moştenirea“ Exxon...

Autor: Roxana Petrescu

02.04.2021, 00:08 18421

Virgil Popescu, ministrul ener­giei, dă asigurări că Romgaz are capa­citatea de a dezvolta proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, chiar dacă oa­menii din piaţă susţin că experienţa companiei în producţia onshore nu ar fi suficientă pentru dezvoltarea investiţiei.

Romgaz, compania care asigură jumătate din producţia de gaz a Ro­mâ­niei, ar fi, potrivit surselor din piaţă, singura care a depus o ofertă pentru preluarea participaţiei de 50% de­ţi­nute de americanii de la ExxonMobil. După ce a investit 750 de milioane de dolari, Exxon, care avea şi calitatea de operator al proiec­tului Neptun Deep, a decis să iasă din parteneriatul cu OMV Petrom pentru Marea Neagră.

„Toţi experţii din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. Avem nevoie de gaze naturale, dorim să scoatem gazele naturale din Marea Neagră, dorim să găsim noi rezerve în onshore şi în offshore“, a scris Virgil Popescu, ministrul energiei, pe pagina personală de Facebook.

Oamenii din piaţă sunt însă ceva mai reticenţi privind abilităţile offshore ale Romgaz.

„Este foarte important să vedem cine va fi operatorul întregului proiect. ExxonMobil avea clar experienţa necesară pentru a gestiona investiţia. Cu americanii, Neptun Deep ar fi putut fi finalizat în trei ani de la luarea unei decizii de investiţii. Experienţa Romgaz însă este legată de producţia pe uscat şi asta ar putea ridica anumite probleme“, spun oamenii apropiaţi proiectului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO