Companii

Rompetrol Gas face o achizitie pe GPL in Moldova

05.06.2008, 19:00 20

Rompetrol Gas, divizia de gaz petrolier lichefiat (GPL) a grupului Rompetrol, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al companiei MoldInterGaz, facandu-si astfel intrarea pe piata de profil din Moldova.
Rompetrol este deja prezent pe aceasta piata, dar prin intermediul a trei statii de carburanti, potrivit site-ului companiei. Oficialii Rompetrol nu au precizat care este valoarea tranzactiei si nici numarul de actiuni pe care Rompetrol Gas le detine ca urmare a acestei tranzactii. Potrivit datelor Rompetrol, piata de GPL din Moldova se ridica la aproximativ 55.000 de tone anual, adica de peste 9 ori mai putin decat volumul pietei locale.
MoldInterGaz avea la finele anului trecut o cota de 5% pe segmentul de distributie si de 10% pentru importul de GPL. Tinand cont de faptul ca valoarea pietei locale este estimata la aproximativ 360 de milioane de euro, piata din Moldova inregistreaza o valoare de aproximativ 40 de milioane de euro.
"Prin aceasta preluare, Rompetrol Gas intra pe o piata in plina ascensiune, aproximativ 55.000 de tone anual, care poate deveni o platforma de extindere a distributiei de GPL in tarile in care grupul Rompetrol este deja prezent pe alte segmente (Georgia, Ucraina, etc.)", declara Toma Veron, directorul general al Rompetrol Gas.
MoldInterGaz este o companie specializata in importul si distributia angro si en detail a gazului petrolier lichefiat in Republica Moldova. Printre activele sale se numara statii de distributie retail de autogaz (situate preponderent in nordul Moldovei), puncte de vanzare butelii aragaz si o statie de imbuteliere. La acestea se adauga si capacitati de stocare la Ungheni (pentru importurile din vest) si Tarnova (pentru importurile din Est).
"Rompetrol Gas urmareste dezvoltarea activitatii de GPL pe piata din Republica Moldova si atingerea in urmatorii cinci ani a unei cote de piata de aproximativ 20%", adauga Veron.
Rompetrol Gas estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 100 mil. dolari (63,8 mil. euro) comparativ cu nivelul de 54 mil. dolari raportat in 2007.
Grupul Rompetrol a fost achizitionat anul trecut de compania kazaha de stat KazMunaiGaz care a platit, potrivit estimarilor, 2,7 miliarde de dolari pentru achizitia unui pachet de 75% din actiunile grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO