Companii

Rompetrol Gas mizeaza pe dublarea cotei pe piata de GPL in urmatorii cinci ani, pana la 15%

Rompetrol Gas mizeaza pe dublarea cotei pe piata de GPL in urmatorii cinci ani, pana la 15%

Click pentru imaginea marita

18.06.2007, 21:01 96

Rompetrol Gas, divizia de comert cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din cadrul grupului petrolier Rompetrol, ataca topul primilor jucatori din piata de profil prin triplarea prezentei pe segmentul de autogaz si cresterea cu 10% a punctelor de distributie a buteliilor.
"In cinci ani vom ajunge, prin accelerarea ritmului investitiilor, la o cota de piata de cel putin 15% pe segmentul de retail. In prezent, cresterea va fi una organica", a declarat Toma Veron, directorul general al Rompetrol Gas. Reprezentantul companiei nu a comentat asupra informatiilor vehiculate in piata potrivit carora Rompetrol Gas ar fi interesata de achizitia companiei Crimbo Gas, controlata de Cristian Borcea, unul dintre actionarii clubului de fotbal Dinamo, dar nici asupra unor alte posibile achizitii.
Divizia de GPL a grupului Rompetrol a fost infiintata la sfarsitul lunii iulie, anul trecut, si are la baza afacerea cu GPL desprinsa din cadrul companiei Rompetrol Logistics. Decizia a fost luata tinand cont de trendul ascendent pe care il inregistreaza piata de profil, mai ales pe partea de autogaz, prin cresterea numarului de masini care folosesc acest tip de carburant.
"Anul trecut am ajuns la o cota de piata de 6%, iar pentru anul acesta estimam atingerea a 7% din piata prin volumul de investitii pe care il vom realiza pe segmentul de retail", spune reprezentantul companiei. Bugetul de investiti pentru acest an va fi publicat dupa aprobarea acestuia de catre actionarii companiei.
"Acum, detinem 6.000 de puncte de vanzare de butelii, cu acoperire nationala, si vom majora acest numar cu 10%. Pe segmentul de autogaz, vom tripla numarul statiilor, atat prin investitii in locatii noi, precum si prin terti. In perezent, operam 20 de locatii unde se distribuie autogazul, urmand ca pana la sfarsitul anului sa detinem 60 de locatii", spune Veron. Piata de profil este alcatuita din trei segmente si anume autogazul, micul vrac si buteliile. Autogazul este segmentul care inregistreaza cele mai accentuate cresteri, in timp ce micul vrac se afla in stagnare, iar buteliile inregistreaza o scadere din cauza racordarilor la retelele de gaze naturale. Cea mai importanta investitie a Rompetrol Gas o reprezinta cele doua terminale de GPL, de la Arad si Bacau, investitii in valoare de 20 de milioane de dolari (16 milioane de euro).
"Anul trecut piata de profil a ajuns la 450.000 de tone si la o valoare de aproximativ 320 de milioane de euro. Anul acesta, piata ar putea ajunge la 360 de milioane de euro", spune Veron.
Potrivit acestuia scaderea pietei de butelii ar trebui sa fie compensata de dezvoltarea segmentului de autogaz.
"Dezvoltarea acestui segment depinde in mare parte de sistemul de accize, dar si de strategia Guvernului de a promova aceasta piata avand in vedere ca autogazul este mult mai putin poluant. De exemplu, in Olanda, asociatia de GPL lucreaza impreuna cu autoritatile pentru punerea in practica a unui proiect care sustine trecerea a 20% din parcul auto pe GPL", explica reprezentantul Rompetrol Gas.
Ca volume, piata de profil nu va inregistra cresteri sau scaderi spectaculoase, aceasta pastrandu-se la un nivel mediu anual de 450-500.000 de tone. Principalii factori care influenteaza piata sunt evolutia cotatiei internationale la barilul de petrol si activitatea rafinariilor pe plan intern.
O buna oportunitate de dezvoltare a businessului cu autogaz este semnarea contractelor cu companiile de taxi. "Alimentarea flotelor de taxiuri este o oportunitate, dar deocamdata aceasta se situeaza la stadiul de intentie", spune Veron.
Rompetrol Gas estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 34 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de rezultatul obtinut in cele sase luni de functionare din 2006. Piata de profil este controlata de cativa jucatori mari, dar o parte semnificativa, aproximativ 30%, se afla concentrata in mainile mai multor jucatori de dimensiuni mici care pot deveni tinta urmatoarelor consolidari ale companiilor cunoscute.
Cea mai recenta tranzactie de pe piata de GPL a fost preluarea Shell Gas Romania de catre Petrom, achizitie care practic a scos gigantul anglo-olandez de pe piata romaneasca. Prin aceasta achizitie s-a format o companie care cumuleaza aproximativ 33% din piata de profil. Urmatoarele companii sunt Butan Gas, filiala locala a grupului infiintat de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, care detine aproximativ 21% din piata, si Crimbo Gas, care are sub 10% din piata.
Rusii de la Lukoil sau grupul petrolier ungar MOL opereaza de asemenea puncte de distributie a autogazului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO