Companii

Ruukki: Ritmul record de crestere ne-a determinat sa facem cel mai mare greenfield din afara Finlandei

Ruukki: Ritmul record de crestere ne-a determinat sa facem cel mai mare greenfield din afara Finlandei

Madalina Dumitru, directorul de marketing al Ruukki Romania: Deschiderea unei unitati de productie din Romania ne va permite sa reducem semnificativ timpul de livrare a produselor si implicit a costurilor de transport, care pentru unele categorii de produse ajung la 10-15%.

13.03.2008, 16:39 75

Grupul finlandez de materiale de constructii Rautaruukki, care activeaza pe piata locala prin intermediul companiei Ruukki Romania, va finaliza in luna august a acestui an o investitie de 35 mil. euro intr-o unitate de productie langa autostrada Bucuresti-Pitesti, aceasta fiind cea mai mare investitie de tip greenfield pe care o realizeaza grupul in afara Finlandei.
Cresterea vanzarilor de profile si tigle metalice ale diviziei din Romania, cu o rata anuala de circa 60-80%, i-a determinat pe finlandezii de la Rautaruukki, cu afaceri anuale de 3,9 miliarde de euro, sa construiasca cea mai mare fabrica din afara Finlandei in cadrul programului de investitii 2007-2008, care cuprinde investitii si in Ucraina, Ungaria, Rusia si Polonia.
Ruukki Romania, subsidiara locala a grupului, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 32 de milioane de euro, in crestere cu 30-40% fata de anul precedent, urmand ca acest ritm sa se mentina si in urmatorii doi-trei ani.
"Ruukki a decis in 2004 sa inceapa o procedura de rebranding pe piata locala, prin care toate diviziile au fost reunite sub acelasi nume. Practic, Romania a devenit atunci principala tinta a Ruukki si s-a luat decizia de a face cea mai mare investitie din cadrul grupului", a declarat Madalina Dumitru, directorul de marketing al Ruukki Romania. Companiile Rannila, Gasell, Rautaruukki, Asva si Fundia, divizii ale grupului finladez Rautarukki, s-au unit sub acelasi nume - Ruukki in septembrie 2004.
Terenul pe care se afla fabrica se intinde pe 5 hectare, dintre care doar 3 hectare sunt acoperite de constructia unitatii de productie. "Daca va creste cererea de pe piata locala, putem majora capacitatea de productie pe care o vom avea cand va fi finalizata fabrica actuala", spune Dumitru.
Rautaruukki mai detine unitati de productie in Polonia, Rusia, Ucraina si Ungaria, insa niciuna nu este investitie de la zero, ci doar achizitii in care finlandezii vor investi in majorarea unitatilor de productie. Avand in vedere repartizarea unitatilor de productie, fabrica din Romania va asigura livrarile catre tarile din Balcani.
"Unitatea de productie din Romania a fost conceputa sa acopere toata zona balcanica, dar in primul rand sa raspunda la cererea mare de pe piata romaneasca", explica Dumitru.
Unitatea de productie de langa autostrada Bucuresti-Pitesti va cuprinde trei sectii, una de tabla profilata de tip tigla pentru acoperisuri si profile din tabla pentru hale industriale, finalizata anul trecut in luna septembrie, alta de casete structurale si structuri metalice, care va fi pusa in functiune in luna mai, si una de panouri sandwich, care va fi livrata in august.
"Deschiderea unei unitati de productie din Romania ne va permite sa reducem semnificativ timpul de livrare a produselor si implicit a costurilor de transport, care pentru unele categorii de produse ajung la 10-15%", spune Dumitru. In cadrul fabricii vor lucra 400 de oameni, care se vor adauga celor 80 de salariati angajati in departamentele de management, vanzari si marketing.
Fabrica va avea o capacitate de productie de 1,2 milioane de metri liniari de profile metalice si tabla profilata de tip tigla, respectiv 2 milioane de metri patrati de panouri sandwich. "Piata de panouri sandwich este in continua crestere, datorita numarului ridicat de proiecte logistice si industriale, precum si din industria de retail si cea alimentara. Vom produce toate tipurile de panouri, cu vata minerala, poliuretan si polistiren expandat", explica Dumitru. In prezent, circa 50-60% din piata de panouri sandwich, estimata la 8 milioane de metri patrati in 2007, este reprezentata de importuri din tari precum Italia, Grecia si Turcia.
Odata cu finalizarea fabricii din Romania, compania isi va schimba strategia de marketing, focusul principal urmand sa fie segmentul business to business, in detrimentul consumatorilor finali.
"Vom majora bugetul de marketing cu 60% anul acesta si ne vom concentra pe segmentul de B2B si constructii. Impreuna cu arhitecti vom lucra la proiecte de hale industriale la cheie, pentru a putea oferi un pachet complet catre clienti, care sa cuprinda design, proiectare, relizare si montaj", spune Dumitru.
Ruukki activeaza pe piata romaneasca cu doua divizii, Ruukki Construction, care furnizeaza solutii pe baza de metal pentru constructii rezidentiale, comerciale si de infrastructura, si Ruukki Metals, care distribuie otel, otel inoxidabil si aluminiu sub forma de produse standard sau speciale, parti si componente.
Printre proiectele la care Ruukki a participat ca furnizor de produse se numara Porsche I si II Bucuresti, Interbrew Ploiesti, Saint Gobain Calarasi, Continental Timisoara, Cora Bucuresti, Carrefour Bucuresti, Ploiesti si Brasov, Praktiker Ploiesti si Brasov, Selgros Ploiesti sau Sphera Building Center Bucuresti.
Grupul Rautaruukki, originar din Finlanda, este prezent in 24 de tari si are peste 14.600 de angajati. Principalii competitori din Romania ai grupului finlandez pe piata locala sunt Arcelor Mittal Construction, Lindab (Suedia), Megaprofil (Belgia), CoilProfil (Belgia), Plannja (Suedia), Rova sau Kami (Suedia).


Romania, piata tinta a grupului Ruukki
Ruukki va finaliza anul acesta o investitie de 35 mil. euro intr-o unitate de productie langa autostrada Bucuresti-Pitesti, fiind cea mai mare investitie din cadrul grupului in perioada 2007-2008.
Grupul va construi in Finlanda o fabrica noua de panouri de tip sandwich, investitie de 20 mil. euro, si va majora o unitate de productie cu o investitie de 6 mil. euro.
Finlandezii vor majora productia din Polonia, de la fabrica din orasul Oborniki, in urma unei investitii de 19 mil. euro
Ruukki va majora capacitatile de productie pe care le detine in Rusia, la Obninsk si Balabanovo, in care va investi 29 mil. euro.
In Ungaria, Ruukki va investi 9 mil. euro in extinderea productiei, in timp ce in Ucraina investitiile vor ajunge la 16 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO