Companii

Saint-Gobain trimite bani la Calarasi pe banda rulanta

11.10.2006, 18:37 34

Grupul francez Saint-Gobain a majorat capitalul social al filialei locale Saint-Gobain Glass Romania, care opereaza fabrica de sticla float de la Calarasi, cu 14 mil. euro pana la 117 mil. euro, potrivit datelor prezentate in Monitorul Oficial.
Francezii au efectuat trei majorari de capital de la inceputul acestui an, conform ultimelor date disponibile. Saint-Gobain Glass Romania este astfel una dintre cele mai capitalizate companii din Romania si, in special, de pe piata constructiilor.
Producatorul de materiale de constructii Holcim Romania are un capital social de numai 56,6 mil. euro, iar Lafarge Ciment, cea mai mare companie de pe piata cimentului, dispune de un capital subscris si varsat de 10,7 mil. euro. De asemenea, companii mari din industrie precum Alro Slatina sau Oltchim Ramnicu Valcea, cu afaceri de circa 400 - 450 mil. euro pe an fiecare, dispun de un capital social de 100 mil. euro.
Saint-Gobain a anuntat in 2004 ca proiectul de constructie a unei fabrici de sticla pentru constructii se va ridica la 100 mil. euro. Ultimele semnale din piata indica faptul ca francezii au ridicat miza la Calarasi la circa 140 mil. euro, unul dintre cele mai mari investitii greenfield din ultimii ani de pe piata.
Principalul actionar al subsidiarei Saint-Gobain este Societe Financiere d'Administration et de Gestion din Franta, care detine 99,99% din partile sociale. Contactati de ZF, reprezentantii Saint-Gobain Glass Romania nu au dorit sa faca niciun comentariu pana la inchiderea editiei.
"Piata materialelor de constructii este al doilea in topul domeniilor care atrag cele mai multe investitii straine si va atrage in continuare investitii semnificative", a declarat pentru ZF Sorin Vasilescu, directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Saint-Gobain va incepe in noiembrie productia la fabrica de sticla din Calarasi, inceputa in 2004, noua unitate urmand sa reprezinte un centru regional de productie al grupului in Europa de Sud-Est, potrivit ultimelor date disponibile.
Saint-Gobain, unul dintre cele mai mari grupuri din lume din industria materialelor de constructii, s-a pozitionat in ultimii doi ani printre cei mai puternici jucatori pe plan local.
Francezii deruleaza, in paralel, investitii de 35 mil. euro in productia de vata minerala bazaltica si de sticla la Ploiesti. De asemenea, Saint-Gobain este activ pe mai multe sectoare ale materialelor de constructii, francezii controland si compania Rigips Romania, cea mai mare companie de pe piata locala de gips carton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO