Companii

Schaffler raporteaza afaceri de 60 mil. euro in T1 si un profit in crestere cu 8%

25.05.2009, 17:39 33

Producatorul de rulmenti Ina Schaffler, care opereaza o fabrica in Brasov, a inregistrat in primul trimestru o apreciere de 25% a cifrei de afaceri in lei, pana la 253 de milioane de lei ( aproximativ 60 mil. euro), intr-o perioada in care multe companii din industria constructoare de masini raporteaza reducerea comenzilor si disponibilizari.

Astfel, in primele trei luni ale anului compania a inregistrat unele dintre cele mai mari aprecieri ale vanzarilor din industrie, in urma atragerii de comenzi in segmentul rulmentilor de mari dimensiuni, pentru industria eoliana sau pentru utilaje sau instalatii industriale mari.
Companiei a anuntat in urma cu aproximativ doua luni ca in urma reducerii comenzilor cresterea de 50% programata in cursul anului 2009 a fost redusa la zero, iar cifra de afaceri urmeaza sa ajunga la acelasi nivel din 2008. "Proiectiile nu pot fi realizate pentru mai mult de 2-3 luni", spunea in cursul lunii martie Alexandru Blemovici, directorul Schaeffler Romania.
In 2008 afacerile companiei au urcat la 274 milioane de euro, potrivit datelor furnizate, in crestere cu 48% fata de cifrele aferente anului 2007. Schaeffler a redus, la finalul anului trecut volumul personalului cu 433 de persoane, de la 3.700 de oameni. Potrivit ultimelor date furnizate, compania avea la finalul primului trimestru mai mult de 3.200 de angajati.
Blemovici a explicat ca o posibila oscilatie a comenzilor pana la finalul anului ar aduce producatorii intr-o situatie dificila, intrucat managementul personalului si cheltuielile pentru contributiile sociale ar destabiliza bugetele.
"Masurile de pana acum, precum netaxarea angajatorului pentru perioada de somaj tehnic, sunt eficiente. Ar trebui insa ca producatorii sa fie sustinuti, dupa sistemul german, unde statul constribuie la fondul de salarii pentru somajul tehnic, in functie de venitul angajatului", a spus Blemovici.
In primul trimestru Schaeffler a reusit sa ridice si rata profitabilitatii activitatilor, consemnand un nivel al profitului net de 5,1 milioane de lei (aproximativ 1,2 milioane de euro), depasind cu 8% rezultatul din acelasi interval din 2008. In 2008 Schaeffler a raportat un profit de 7,3 milioane de euro ( circa 2 milioane de euro).
Compania anunta la inceputul anului investitii de 95 de milioane de euro pentru 2009, valoarea medie a investitiilor lunare in prima parte a anului urmand sa ajnga la 10 milioane de euro.
La inceputul anului germanii au realizat o majorare de capital de 50 de milioane de euro pentru fabrica din Brasov, scopul operatiunii fiind corelarea capitalului social efectiv cu valorea investitiilor incheiate.
Schaeffler, unul dintre cei mai mari investitori din industria constructoare de masini din Romania, a realizat investitii mai mari de 260 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO