Companii

Schimbare de direcţie. Cei mai mulţi jucători din comerţul alimentar coboară în top 500 importatori locali. Ce înseamnă asta?

Schimbare de direcţie. Cei mai mulţi jucători din...

Autor: Cristina Roşca

08.06.2022, 17:20 719

♦ Pentru cele mai multe dintre marile reţele, faptul că „pierd“ poziţii în topul importatorilor reprezintă o schimbare de direcţie după mai mulţi ani de ascensiune susţinută ♦ Evoluţia, care vine într-o perioadă de creştere a cifrei de afaceri, poate însemna două lucruri: se cumpără mai mult „made in Romania“ sau importurile altor companii au un avans mai rapid ♦ Se poate ca şi ambele condiţii să fie valabile.

Nouă dintre cele zece reţele de comerţ modern din România îşi fac loc în top 500 importatori locali, poziţiile lor variind puternic de la un „impozant“ loc cinci în cazul Lidl – liderul retailului alimentar - la 408 în cazul Selgros. Cora este singura companie care nu îşi găseşte loc în clasament, însă acest lucru poate fi pus pe seama faptului că businessul reţelei franco-belgiene e mult mai mic decât al celorlalţi competitori, de aproape trei ori mai mic decât al penultimului clasat în comerţul modern – Selgros, şi de circa zece ori faţă de lider.

Prezenţa acestor nouă jucători în clasamentul marilor importatori nu este o noutate, dat fiind că e vorba de businessuri mari, de miliarde de lei fiecare, care se bazează pe un mix de achiziţii locale şi străine. Noutatea o reprezintă însă faptul că, pentru prima dată în ultimii ani, tendinţa este de coborâre în clasament pentru cei mai mulţi retaileri. Mai exact, şase dintre cele nouă reţele analizate „pierd“ teren, Lidl stagnează pe cinci, în timp ce două companii fac notă discordantă, este vorba de Metro şi Selgros. Cei doi sunt amândoi jucători activi pe segmentul cash&carry, ceea ce înseamnă că nu se adresează cu precădere clientului final, ci revânzătorilor şi jucătorilor din HoReCa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO