Companii

Sere Codlea iese la export cu produse biologice

03.05.2004, 00:00 82



Sere Codlea va primi la sfarsitul acestei luni certificatul de producator ecologic ceea ce ii va permite sa exporte, in acest an, circa 4.000-5.000 de tone de legume "biologice, in special, pe piata franceza. "Vom primi certificatul de producator biologic de la institutul Ecocert iar imediat dupa aceasta vom livra atat pietei interne cat si la export produse biologice", spune Maria Shultz, actionarul principal al Sere Codlea si presedinta Asociatiei Interprofesionale a Serelor din Romania (AISR).



Ea spune ca 40% din productia serelor de la Codlea va fi destinata exportului pe pietele din UE unde exista o mare cerere pentru astfel de produse. "Un kilogram de legume conventionale se vinde la export cu circa 3 dolari in timp ce unul biologic costa cel putin dublu", afirma Schultz. Astfel, vanzarile de legume bio ar putea ajunge la peste 20 mil. $.



Shultz sustine ca pe piata interna nu a existat pana, in acest an, un producator certificat de legume biologice.



Diferenta dintre produsele biologice si cele conventionale consta in faptul ca primele se cultiva pe sol natural, sunt polenizate natural iar ingrasamintele cu care sunt tratate nu contin substante toxice.



Recent, sase producatori de legume in sera grupati in AISR - Leoser Bucuresti, Berser Ilfov, Leader International Constanta, Codlea Brasov, Orser Oradea si Agroser Craiova - au primit garantii guvernamentale pentru un credit de 22 de milioane de euro pentru dezvoltare. Ultimele trei companii, care apartin lui Schultz, au primit jumatate din garantiile oferite de stat. Aceste firme au avut o cifra de afaceri .



Cei sase producatori detin, conform afirmatiilor lui Schultz, o suprafata de circa 550 de hectare sere incalzite si au avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de euro cu o productie de circa 120.000 de tone de legume. Banii sunt destinati pentru achizitionarea de centrale termice proprii cu consum de gaz metan si de instalatii de irigare si fertilizare prin picurare. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO