Companii

Sere Codlea trece pe castraveti

07.05.2001, 00:00 35



Societatea comerciala Sere Codlea, cunoscuta ca cel mai mare producator autohton de flori, a vandut pe primele patru luni din 2001 de trei ori mai multi castraveti fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce a dus la dublarea vanzarilor totale.

Cifra de afaceri pentru tot anul trecut au fost de 90 mld. de lei (peste 4 mil. de $), iar cea estimata pentru acest an este de 140 miliarde lei, a declarat pentru Ziarul Financiar Maria SchA1tz, presedintele companiei.

Managementul firmei a anuntat lansarea unei noi strategii de piata care are drept tinta transformarea companiei in liderul pietei horticole din Romania.

"Principalul aspect al strategiei se bazeaza pe revigorarea culturilor libere de viroze (realizarea de seminte, rasaduri sau tuberculi rezistente la boli si daunatori -n.red.). Deocamdata, avem discutii pentru productia de tuberculi de cartofi si bananieri", a mai spus SchA1tz.

Spre deosebire de anul trecut, cand toata productia serelor companiei era adresata consumului intern, pentru 2001 societatea are contracte de export pentru o cantitate de 1.200 tone de legume de sera catre Germania, Austria, Elvetia si Cehia. Exportul va reprezenta circa 40% din productia serelor, apreciaza reprezentantii companiei.

"Desi preturile pentru produsele noastre sunt cele mai mari de pe piata, cererea este mai mare decat oferta, iar cumparatorii prefera sa plateasca mai mult pentru ca produsele concurentei, adica cele importate, desi sunt mai ieftine, au o calitate mai slaba.

Produsele importate nu au gust, pentru ca sistemul de productie este total artificial. Noi incercam sa folosim cat mai putine substante toxice, iar avantajul la o productie mai slaba cantitativ este calitatea, adica gustul legumelor si mirosul florilor", a adaugat Maria SchA1tz.

Ea este de formatie inginer horticultor, cu un doctorat in agricultura si experienta profesionala in Olanda, Germania si Israel.

Societatea a fost preluata in februarie, prin oferta publica, de catre Grup Agro 2001, "o asociatie agricola din actionari de la o firma particulara din judetul Dolj", dupa expresia lui ShA1tz, care detine 70% din actiunile societatii.

Pretul de preluare a fost de 190 mld. de lei, din care datoriile reprezinta circa 150 mld. de lei.

Noii proprietari au inceput anul acesta un program de investitii de 1,3 mil. de dolari pentru instalatii de udat prin picatura si impachetarea serelor pentru conservarea energiei calorice, a mai spus SchA1tz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO