Companii

Seroussi a reziliat contractul cu Hugo Boss pentru ca nu s-au inteles asupra preturilor

Seroussi a reziliat contractul cu Hugo Boss pentru ca nu s-au inteles asupra preturilor

Joseph Seroussi, proprietarul J&R Enterprises: In Vest salariul unui muncitor din industria textila este de trei ori mai mare decat in Romania.

04.09.2007, 17:20 427

Joseph Seroussi, proprietarul J&R Enterprises, unul dintre cei mai mari producatori de confectii din Romania, care angajeaza in jur de 6.000 de persoane, spune ca a reziliat contracte cu retaileri celebri, precum Hugo Boss, companie care a preferat parteneriate cu producatori din Turcia.
"Livram costume pentru compania mama a Hugo Boss, insa acum nu mai facem acest lucru, deoarece nu au agreat pretul pe care l-am oferit noi. Au motivat atunci ca pot obtine preturi mai bune in Turcia", a spus Seroussi.
Omul de afaceri a explicat ca exista situatii in care a pierdut alti parteneri externi ca urmare a lipsei de personal si a imposibilitatii de a onora la timp comenzile venite din strainatate.
"Sunt in situatia sa refuz contracte, pentru ca nu am muncitori. As putea vinde de trei ori mai mult decat produc in prezent, insa trebuie sa rezistam. Chiar daca pierdem bani, vom incerca sa ne mentinem cat mai mult cu putinta, la un ritm redus. La un moment dat industria isi va reveni, iar eu estimez ca acest lucru se va intampla intr-o perioada de cinci ani", a mai spus Seroussi. Jucatorii din industria textila au fost puternic loviti de valul angajatilor care au plecat in strainatate, creand un vid pe piata fortei de munca. Numarul angajatilor din fabricile detinute de Seroussi s-a redus cu peste 1.000 de oameni in ultimii doi ani, tendinta care se va mentine.
"Este o problema foarte serioasa. Am intuit in 2005 ca ar putea sa fie ceva temporar, insa nu de amploare. In 2006, aveam aproximativ 7.000 de angajati, iar in prezent mai putin de 6.000 de oameni. In Vest salariul unui muncitor din industria textila este de trei ori mai mare decat in Romania. Insa multi dintre cei care pleaca nu realizeaza ca acolo cheltuielile lor sunt de cinci ori mai mari", a completat omul de afaceri.
Salariul mediu din fabricile lui Seroussi este de aproximativ 250 de euro, insa proprietarul spune ca acesta este nivelul maxim care poate fi oferit.
"Am majorat salariile la nivelul maxim pe care ni-l puteam permite", a explicat el. Efectul imediat al plecarii muncitorilor l-a reprezentat diminuarea productiei, de la un milion de costume produse anual la 700.000 de costume, dar si reducerea numarului de schimburi in care angajatii lucreaza.
"Am redus numarul de schimburi de la doua la unul, insa mai mult de atat nu pot face. Mi s-a sugerat sa mut fabricile in Ucraina sau in alte tari, insa nu este o posibilitate pe care sa o iau in calcul", explica Seroussi .
Pe fondul reducerii productiei si exporturile au fost afectate si s-au redus cu peste 30% in ultima perioada. "Nu pot sa cresc preturile, deoarece nu sunt singurul producator din Europa", a adaugat omul de afaceri. O solutie ar fi reintoarcerea muncitorilor plecati sa lucreze in strainatate. "Unii dintre ei se intorc. Avem cateva cazuri de oameni care s-au intors insa procentul este nesemnificativ, de sub 10% dintre cei care au plecat", a spus Joseph Seroussi.
Omul de afaceri a venit pentru prima data in Romania in 1965, iar valoarea investitiilor derulate pe plan local este de peste 90 mil. euro. Seroussi spune ca daca ar fi sa o ia de la capat, in conditiile de astazi, ar investi in real estate si probabil in retail.
Seroussi detine actiuni in cadrul companiilor Ikos-Conf din Odorheiu Secuiesc (cu o cifra de afaceri de 14,8 mil. euro in 2006), Norada din Odorheiu Secuiesc (afaceri de 8 mil. euro), Serconf din Botosani (afaceri de 7,3 mil. euro) si T.J.R. Industries din Tulcea (afaceri de 0,7 mil. euro).
Pe segmentul de retail, Seroussi detine patru magazine No 36 si alte 27 de magazine operationale sub conceptul shop-in-shop. "Sunt foarte multe mall-uri care se deschid, insa chiriile pe care le cer sunt foarte mari. Nu voi mai deschide noi magazine daca chiriile se mentin la acest nivel", spune Seroussi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO