Companii

Servier a intrat in top cinci jucatori farma mizand pe produsele cardiovasculare

Servier a intrat in top cinci jucatori farma mizand pe produsele cardiovasculare

Olivier Vilagines a preluat conducerea activitatii locale a Servier in martie 2007, dupa ce a lucrat in piete precum SUA, America Latina, Africa de Sud, Italia, Rusia

08.08.2008, 20:12 976

Servier, cel mai mare producator independent de medicamente din Franta, a ajuns in top cinci companii farmaceutice pe piata locala mizand pe produsele cardiovasculare, avand in vedere prevalenta din ce in ce mai mare a acestui tip de afectiuni in ultimii cinci ani. Compania a inceput operatiunile pe piata locala in 1992, iar acum are peste 250 de angajati.
Producatorul Preductal (cardiologie), unul dintre cele mai bine vandute medicamente din Romania, se pregateste acum de noi lansari in segmentul cardiovascular, aria traditionala a companiei, si sa mai castige cota de piata intr-o industrie in care competetia la varful iererhiei producatorilor este mai intensa ca niciodata.
"Prima cerere pentru a inregistra un produs am depus-o in 1989. Era vorba de un medicament pentru diabet. Trei ani mai tarziu, a fost angajat primul om in echipa, care lucreaza si in prezent alaturi de noi pe pozitia de regulatory affairs manager. In 2005 am transformat reprezentanta intr-un SRL, Servier Pharma", spune Olivier Vilagines, general manager Servier Pharma Romania in primul interviu acordat presei locale.
Portofoliul Servier in Romania cuprinde in prezent 14 produse din arii precum cardiovascular, respirator, diabet, neuropsihiatrie, osteoporoza, iar ritmul lansarilor a fost de pana la trei medicamente anual.
Olivier Vilagines (41 de ani) a preluat conducerea activitatii locale a Servier in martie 2007, dupa ce a lucrat in piete precum SUA, America Latina, Africa de Sud, Italia, Rusia. El este farmacist, are o specializare in managementul si marketingul farmaceutic si este singurul strain din echipa locala a producatorului.
"Peste 50% din reprezentantii medicali cu care lucrez sunt medici, ceilalti sunt farmacisti, chimisti sau au un background stiintific. Trainingul pe care ei il fac, probabil cel mai dur din industria farmaceutica, se intinde pe o perioada de cinci saptamani. Trainingul este facut in Romania de catre oamenii care au inceput ca reprezentanti medicali. De altfel aprope toate structurile de management sunt urmare a promovarii interne", spune Olivier Vilagines.
Cu afaceri de 3,5 mld. euro anul trecut la nivel mondial, Servier este liderul pietei locale de cardiologie. Cota de piata pe acest segment este de 23% (cu mai multe produse), potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei.
Servier a evoluat in Romania de la 27 de pacienti inrolati in anul 2000 la peste 3.200 de pacienti inclusi in 18 studii clinice (studii care urmaresc validarea efectelor medicamentelor noi, precum si omologarea noilor indicatii) in 2008.
"Aproximativ 70% din vanzarile noastre sunt generate de medicamentele cardiovasculare. A doua arie dupa venituri este flebologia (sistemul venos - n. red.), apoi urmeaza medicamentele pentru sistemul respirator, iar apoi cele pentru diabet la acelasi nivel cu cele pentru neuropsihiatrie. O alta arie importanta pentru noi este osteoporoza", a spus Olivier Vilagines.
Pentru anul acesta, compania are programata lansarea a doua produse, ambele in cardiologie.
"Potentialul este ridicat pentru ca mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare este inca o problema in multe state din Europa si inclusiv in Romania. Inca avem multe facut, atat noi, cat si celelalte companii din industrie. In pofida faptului ca este o piata foarte competitiva, este si o piata foarte mare", este de parere seful Servier Romania. Piata medicamentelor cardiovasculare este cel mai important segment al industriei farmaceutice, care raporteaza si unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere.
In 2007, medicamentele cardiovasculare au generat vanzari de 1,22 mld. lei (367 mil. euro), potrivit datelor Cegedim, cu 13,6% mai mult comparativ cu 2006.
Tinand cont de cota de piata detinuta in prezent, de 5,75%, si de ritmul de crestere inregistrat de companie, e posibila atingerea cotei de piata de 6% pana la sfarsitul acestui an.
In acest moment cel mai bine vandut produs din portofoliu este Preductal, care in intervalul de 12 luni care s-a incheiat in iunie a raportat vanzari de peste
25 mil. euro. Servier are patru noi produse pe noua lista de medicamente compensate cu 50%.
Listele aprobate de Ministerul Sanatatii au intrat in vigoare pe 15 iulie, ultima modificare a acestora facandu-se in 2005. Industria farmaceutica a traversat in ultimele luni o perioda efervescenta din punctul de vedere al modificarilor legislative in conditiile in care in aprilie s-a trecut la un nou mod de prescripttie, cel pe brand. Reprezentantul Servier spune insa ca este prea devreme pentru a se cuantifica impactul acestei modificari asupra industriei.
Servier a inregistrat vanzari de 73,9 mil. euro pe piata locala anul trecut, potrivit datelor furnizate de producator.
Servier este cea mai mare companie farmaceutica independenta franceza, cu afaceri de 3,5 mld. euro anul trecut si care angajeaza 20.000 de oameni in 140 de tari. Producatorul investeste 25% din venituri in cercetare-dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO