Companii

Si-au dezvoltat un business de cateva milioane de euro mizand pe dorinta romanilor de a se relaxa in propria piscina

Preturile pentru o piscina modulara cu dotari standard si montaj pleaca de la peste 12.000 de euro (FOTO: Shutterstock)

Preturile pentru o piscina modulara cu dotari standard si montaj pleaca de la peste 12.000 de euro (FOTO: Shutterstock)

25.05.2010, 23:39 703

Kasta Metal a aparut pe piata imediat dupa revolutie, lainitiativa celor doi fondatori Cristina Grigorescu si NicolaeGrigorescu. Compania, specializata in fabricarea si comercializareade piscine, saune si spa-uri, a devenit incepand din anul 1998 osocietate mixta, 10% din actiuni fiind detinute de doi investitoriamericani, Jean-Elizabeth Dvorak si Norval Dvorak. Kasta Metal afost lansata cu 200 de dolari, iar ulterior intregul profit a fostreinvestit.

"La inceputul anilor '90 toata lumea avea vise, dorea sa iasadin tipar si sa realizeze ceva deosebit. Ne doream sa le oferimcopiilor un trai si un viitor mai bune decat cele pe care le-amavut noi pana in revolutie. Piscinele erau pe vremea aceea ceva cevazusem doar pe marile ecrane", isi aminteste Cristina Grigorescu.Ea mai spune ca ea si sotul ei s-au orientat catre zonele undeputeau beneficia de experienta pe care o aveau - inginerie siproiectare. Faptul ca au ajuns sa detina un business cu piscine afost doar o intamplare.

"In 1995 am avut sansa sa fiu inclusa intr-un program americandedicat sprijinirii si dezvoltarii IMM-urilor, organizat de AgentiaStatelor Unite pentru Dezvoltare. Cu aceasta ocazie am vizitat maimulte companii de pompe din Statele Unite. Una dintre acestea aveain gama de produse pe care le punea la dispozitie pompe de piscina.Domeniul mi-a trezit interesul. Am facut cateva investigatii si amajuns la concluzia ca piscinele prezinta interes pentru clientiidin Romania. Asa am creat departamentul, care ulterior a ajuns saincluda si alte produse destinate relaxarii: spa-uri, saune,decoratiuni pentru gradina", povesteste ea.

In momentul in care cei doi fondatori ai Kasta Metal au decis sase orienteze catre productia si comercializarea de piscine,deoarece initial compania avusese un alt obiect de activitate insectorul industrial, pe piata locala nu existau companiispecializate in acest sector. "Cand am lansat afacerea, eu aveam 37de ani, iar sotul meu 43, iar experienta in ceea ce privestepiscinele nu aveam, iar de saune sau spa-uri nici nu putea fivorba. De regula, piscinele erau domeniul constructorilor. In ceeace priveste obiectul de activitate initial - cel industrial - aveamceva experienta pe care am pus-o in practica ulterior, pe parcursuldezvoltarii companiei", isi aminteste fondatoarea.

Un rol important in gestionarea afacerii l-au jucat cunostinteleteoretice pe care Cristina Grigorescu le-a dobandit absolvind in1995 "Asebuss", scoala de afaceri romano-americana din cadrulprogramului "Executive Master of Business Administration".

"Este greu sa definesc etapele individuale parcurse pana lademararea afacerii. La momentul respectiv totul functiona conformeconomiei bunului-simt. Cuvinte sau expresii precum plan deafaceri, viziune, strategie sau marketing nu erau des intalnite",explica ea.

In prezent, Kasta Metal ofera nu doar piscine, ci si alteproduse destinate relaxarii, precum spa-uri, saune, cabine cuinfrarosu, mobilier de gradina si diverse accesorii ce pot fifolosite atat pentru decorarea gradinii, cat si a casei. Deasemenea, Kasta realizeaza proiecte la cheie si ofera asistenta incazul proiectelor speciale.

"Oferim clientilor consultanta, proiectare, realizarea fizica aproiectului, servicii de intretinere si service postvanzare",explica ea. "Recent s-a dezvoltat o preferinta a consumatorilorcatre proiecte speciale, ceea ce inseamna forme atipice de piscineamenajarea spatiului din jurul piscinei, dar si ambientareacelorlalte produse pe care le oferim. Daca la inceput clientiidoreau doar un singur produs, acum proiectele sunt din ce in ce maicomplexe."

Preturile se pot dubla in functie de dotari

Preturile variaza in functie de obiectul sau proiectul ales declient, acesta fiind diferentiat in functie de gama de piscine,saune, spa sau decoratiuni pentru gradina.

Preturile piscinelor sunt dependente de tipul de piscinasolicitat - daca este forma standard sau proiect special, dedotarea optionala si de accesoriile dorite de beneficiar - dacapiscina este acoperita si cu ce tip de acoperis. Pentru o piscinamodulara cu dotari standard, preturile, ce includ TVA si montaj,sunt cuprinse intre circa 12.000 si 29.000 de euro, insa daca suntdorite dotari superioare, pretul se poate dubla.

"Nu se poate vorbi despre un pret prestabilit sau standard. Deexemplu, compania noastra a realizat un proiect pentru o piscinapublica a carei valoare a fost de 250.000 de euro", explicafondatoarea.

In ceea ce priveste spa-urile, preturile variaza intre 7.500 si17.000 euro, iar pretul pentru o sauna finlandeza incepe de la3.000 de euro. Printre clientii Kasta Metal se numara atat persoanefizice, cat si moteluri, mici pensiuni, hoteluri si chiar clientidin domeniul public.

Compania, care a pornit la drum cu 200 de dolari si saseangajati, numara in prezent 50 de angajati si a avut in 2009 ocifra de afaceri de 1,5 mil. euro.

"In 2009 criza economica a inceput sa fie resimtita mai puternicsi in Romania. Pentru compania noastra criza s-a resimtit prinscaderea cu 40% a cifrei de afaceri fata de anul 2008. Pentru anulacesta ne-am propus totusi o crestere a cifrei de afaceri cu 3-5%",explica ea. "Pentru viitor dorim sa ne continuam dezvoltarea inpofida situatiei economice actuale."

Oferte personalizate in functie de nevoileclientilor

Compania Reve a intrat pe piata locala in primavara anului 2007."Primii pasi au fost marunti, incepand cu strangeri de mana,cautarea de colaboratori, formarea unei imagini, alegerea nisei incare sa ne incadram, selectionarea produselor, investitii inminimul necesar de echipamente, cautarea de forta de munca", spuneBogdan Precup, directorul general al companiei, despre etapeleparcurse la inceput de drum. La momentul infiintarii afacerii, elavea 30 de ani, dar si o experienta de aproximativ trei ani indomeniu.

Compania Reve este specializata in proiectarea si executiapiscinelor private si publice, oferind si servicii de montare aechipamentelor si accesoriilor, reconditionari si in acelasi timpcomercializand echipamente, accesorii si consumabile. De asemenea,compania este producator de saune uscate si realizeaza bai de aburi(hammam) si spa-uri si comercializeaza tot ce tine de domeniulwellness, de la echipamente si accesorii pana la consumabile.

"Pentru fiecare potential client al nostru oferim initialconsultanta. Primul pas il constituie o intalnire cu potentialulclient, in cadrul careia preluam mai intai informatii legate denevoile beneficiarului, explicam posibilitatile si variantelenoastre, consiliem", precizeaza Bogdan Precup, explicand ca pentrufiecare client exista o oferta personalizata, motiv pentru carepretul poate varia in functie de necesitatile fiecaruia.

Estimari rezervate pentru 2010

Directorul de la Reve recunoaste ca, in general, clientii careapeleaza la produsele si serviciile oferite de companie au fost sisunt in continuare destul de pretentiosi, in conditiile in careopteaza pentru lucruri diferite fata de ceea ce gasesc pe piata."Nu pot sa va spun ca anumite produse sunt preferate de clienti,pentru ca depinde de sezon. O piata mare este totusi piatapiscinelor", marturiseste Bogdan Precup.

Afacerea Reve a pornit cu doi angajati, iar in prezent numarulacestora este de sase. Investitia initiala, care a fost orientatacatre echipamente, utilaje, un autoturism si sediul companiei, s-aridicat la suma de circa 10.000 de euro.

La finalul lui 2009, compania Reve a afisat o cifra de afaceride aproximativ 800.000 de lei (circa 200.000 de euro), insa pentruacest an reprezentantii companiei sunt mai rezervati si spera cavanzarile sa fie macar la nivelul celor inregistrate in anulprecedent.

Un pas important in evolutia companiei a fost infiintarea APPW(Asociatia Patronala pentru Piscine si Wellness), in cadrul careiaReve este membru fondator. Ca planuri de viitor, reprezentantiicompaniei isi doresc consolidarea brandului Reve, gasirea de noiparteneri, dar si realizarea de proiecte complexe, toate conformstandardelor europene. Pe termen lung, planul de referinta estedezvoltarea afacerii.

Kasta Metal

An infiintare: 1990

Domenii de activitate: piscine, spa-uri, saune, mobilier degradina, obiecte decor gradina si casa

Investitie initiala: 200 de dolari

Numar de angajati: 50

Cifra de afaceri 2009: 1,5 mil. euro

Cifra de afaceri 2010 (estimare): 1,54- 1,57 mil. euro

Reve Constructor de Vise

An infiintare: 2007

Domenii de activitate: piscine, spa-uri, saune uscate, bai deaburi, wellness

Investitie initiala: 10.000 de euro

Numar angajati: 6

Cifra de afaceri 2009: 800.000 de lei (200.000 €)

Cifra de afaceri 2010 (estimare): 800.000 de lei (200.000 deeuro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO