Companii

Silvia Axinescu, Deloitte Legal: Din perspectivă juridică, condiţiile şi cerinţele de eligibilitate pentru ca un proiect de energie regenerabilă să poată să beneficieze de mecanismul CfD sumarizează două criterii, pe de o parte au în vedere persoana juridică, iar celălalt este legat de proiect

Videoconferinţa Deloitte/ZF

Silvia Axinescu, Deloitte Legal: Din perspectivă...

Autor: Mircea Nica

13.11.2023, 14:10 75

Deşi condiţiile şi cerinţele de eligibilitate pentru ca un proiect de energie regenerabilă să poată să beneficieze de mecanismul de sprijin prin contracte pentru diferenţă se rezumă la două criterii mari, respectiv cerinţe cu privire la persoana juridică şi cerinţe cu privire la proiect, încă suntem la început a spus Silvia Axinescu, Senior Managing Associate, Reff & Asociaţii, Deloitte Legal, în cadrul Videoconferinţei Deloitte/ZF.

“Cu privire la condiţiile şi cerinţele de eligibilitate pentru ca un proiect să poată să beneficieze de mecanismul de sprijin prin contracte pentru diferenţă, suntem încă la început. Avem acel proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul ministerului şi nota ofertantului privind la aceste cerinţe. Sumarizând, ele privesc două criterii, sunt pe de o parte cerinţe cu privire la persoana juridică care aplică pentru această schemă şi anume să fie o entitate legal constituită, să aibă obiect de activitate principală în domeniul producerii de energie electrică, o serie de documente care trebuie depuse de către ofertant, iar celălalt criteriu este legat de proiect în sensul în care proiectul trebuie să fie implementat pe teritoriul României. De asemenea, trebuie să privească noi capacităţi de producere a energiei electrice şi doar tehnologii eligibile de producere eolienne offshore sau solare fotovoltaice nefiind aplicabil pentru proiecte de înlocuire, extindere sau retehnologizarea capacităţilor instalate deja existente, condiţii cu privire la capacitate instalată, cel puţin 5 MW, condiţii privind stadiul proiectului, iar data ţintă de punere în funcţiune nu trebuie să depăşească 36 luni de la data anticipată semnării contractului” a detaliat, Silvia Axinescu.

Ce a mai spus Silvia Axinescu:

Proiectul, contractul şi negocierea condiţiilor ulterioare între părţi sunt aspecte deosebit de relevante. Draftul de contract nu a fost încă publicat. Este previzionat să fie o anexă la proiectul de hotărâre de Guvern mult aşteptat.

Evident ne aşteptăm să avem prevederi obişnuite pentru orice tip de contract precum durata contractului care va fi corelată cu durata sprijinului pentru schema contractelor pentru diferenţă, respectiv maxim 15 ani de la data începerii plăţii, aspect pozitiv din perspectiva bancabilităţii proiectului şi menit să confere stabilitate.

Vor fi aspecte legate de obligaţia părţilor, vor fi condiţii suspensive în funcţie de întrunirea cărora contractual va intra în vigoare înclusiv aprobarea schemei la nive european. Vor fi condiţii şi termene pentru efectuarea plăţilor.

Plăţile sunt previzionate a se face în cel mult 24 de luni de la data punerii în funcţiune menţionată în contract. Probabil una dintre cele mai dezbătute, negociate şi relevante clauze este cea de garantare a preţului pentru că la finalul zilei dezvoltatorul trebuie să se asigure că acel preţ de execuţie dacă trebuie să fie plătit, va fi plătit. Probabil că această clauză va fi una dintre cele mai relevante şi care va fi analizată de către bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO