Companii

Sonae Sierra revine ca acţionar la ParkLake Plaza. Cum arată bătălia mallurilor în estul Capitalei?

Sonae Sierra revine ca acţionar la ParkLake Plaza. Cum arată bătălia mallurilor în estul Capitalei?

Ce malluri sunt şi vor fi construite în estul Capitalei

17.10.2012, 00:04 1467

Compania portugheză Sonae Sierra, unul dintre cei mai importanţi proprietari de centre comerciale din Europa, a reintrat în acţionariatul proiectului de mall ParkLake Plaza din Titan, o investiţie de 185 mil. euro pe care intenţionează să o realizeze alături de grupul irlandez Caelum Development.

Irlandezii au cumpărat de mai bine de cinci ani cu peste 70 mil. euro un teren situat pe bulevardul Liviu Rebreanu, în apropierea parcului Titan, pe care intenţionau să dezvolte un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 110.000 mp şi două blocuri cu apartamente, în urma unei investiţii de jumătate de miliard de euro.

În 2008 irlandezii s-au asociat cu Sonae Sierra pentru realizarea proiectului, dar după venirea crizei cele două companii au renunţat la acest parteneriat. În primăvara anului 2011 irlandezii au anunţat că vor începe singuri lucrările la un mall pe acest teren, investiţia fiind estimată la 250 mil. euro, dar în acest timp pe şantier nu s-a întâmplat nimic notabil.

Între timp, Sonae Sierra a revenit în proiect cu o participaţie de 50%, mallul va costa 185 de milioane de euro, iar mai bine de jumătate din suprafaţa închiriabilă de 67.000 mp a proiectului este închiriată către Cora, Zara, H&M, Mango, Pure Fitness, Douglas sau Flanco. Deşi cu un grad de preînchiriere satisfăcător, cei doi investitori caută în continuare soluţii de finanţare pentru începerea lucrărilor, în condiţiile în care puţine bănci sunt în prezent dispuse să acorde în România finanţări de ordinul a circa 100 mil. euro pentru construcţia unor noi malluri.

"În prezent, în cadrul joint venture-ului se lucrează la optimizarea designului, se negociază contracte de închiriere cu alte mărci şi se urmăreşte găsirea soluţiilor financiare potrivite, care, împreună, vor determina data exactă a începerii construcţiei", afirmă reprezentanţii celor două companii.

În aceste condiţii, cel mai optimist scenariu prevede începerea lucrărilor anul viitor şi finalizarea la sfârşitul anului 2014 sau în 2015, astfel că va mai dura o perioadă până când în estul Capitalei va apărea un mall dominant.

În acea zonă a oraşului ParkLake va concura pentru atragerea de chiriaşi şi, eventual, şi de clienţi, cu proiectul Mega Mall pregătit de grupul austriac Real 4 You în apropierea stadionului Arena Naţională, dar şi cu primul mall din ţară - Bucureşti Mall - care de anul viitor ar urma să intre într-un proces de extindere şi renovare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO