Companii

SPAR: Dupa supermarketuri vom intra si pe segmentul hipermarketurilor

27.10.2006, 18:51 47

Retailerul olandez Spar, cel mai recent grup international intrat pe piata locala, va deschide anul acesta la Targu Mures primul sau hipermarket dupa ce a ajuns deja la trei supermarketuri.
"Primul hypermarket din Romania il vom deschide la Targu-Mures la sfarsitul acestui an. Acesta va avea o suprafata totala de 3.500 metri patrati si va avea aproximativ 14.000 de produse. Pentru anul viitor mai planuim deschiderea a altor 4 hipermarketuri, dintre care unul la Constanta si trei in Bucuresti", a declarat Rino Tizzanini, directorul general al SPAR Romania.
Obiectivele pe termen mediu ale companiei vizeaza deschiderea a altor 55 de noi supermarketuri si hipermarketuri in urmatorii 5 ani. De asemenea, pentru anul 2007 oficialii SPAR au in plan deschiderea de magazine in alte 20 de locatii, dintre care 11 sunt deja definitivate.
Anul viitor, in Bucuresti, sunt programate a fi trei hipermarketuri si doua supermarketuri.
In general SPAR vizeaza deschiderea de magazine doar in orase cu peste 15.000 de locuitori. Desi pe plan international compania a diversificat denumirea magazinelor sale in functie de supermarketuri si hipermarketuri, in Romania au decis ca toate magazinele sale sa poarte acelasi nume.
Pe termen lung reprezentantii SPAR au declarat ca doresc deschiderea de noi magazine in aproximativ 250 de locatii.
"Situatia din Romania se va schimba radical in urmatorii 5 ani deoarece dupa integrarea in UE foarte multi retaileri vor intra pe piata romaneasca", a explicat Gordon Campbell, director al SPAR International.
Compania a deschis ieri la Deva al treilea sau supermarket din Romania in urma unei investitii de peste 3,1 milioane de euro.
"Acesta este cel mai mare supermarket SPAR din Romania in acest moment", a declarat George Ceorneschi, director de marketing SPAR Romania. SPAR a intrat pe piata romaneasca de retail in anul 2005 si pana in acest moment a mai deschis doua supermarketuri in Arad si Resita, pentru care estimeaza o trecere pe profit in anul 2007.
Pana la sfarsitul acestui an compania are in plan deschiderea unor supermarketuri in orase precum Odorhei sau Alba Iulia.
Din totalul produselor existente in magazinele SPAR, 80 la suta provin de pe piata interna, doar 20 la suta fiind importate.
Strategia de piata a companiei este de altfel diferentiata de concurenta printr-un aport mai mare de produse proaspete.
Operatiunile Spar in Romania sunt conduse de fostul sef al retelei Profi, francezul Rino Tizzanini. Acesta s-a aflat timp de mai multi ani la conducerea retelei de magazine de tip discounter Profi, parte a grupului Louis Delhaize.
Rino Tizzanini nu este primul director general al unei retele de magazine active pe piata locala, care decide sa se mute in tabara unor competitori.
Astfel, Regis Mougel, fostul director general al retelei de hipermarketuri Cora (parte a aceluiasi grup francez Louis Delhaize) va dezvolta incepand din acest an reteaua de hipermarketuri Auchan, el fiind unul dintre actionarii companiei care va opera magazinele.
In plus Francois Oliver, fostul sef al retelei de hipermarketuri Carrefour, este de la jumatatea acestui an director general al celei mai mari retele de comert de pe piata locala, Metro Cash & Carry.
SPAR International, compania-mama a SPAR Romania, detine 14.400 de magazine in 34 de tari de pe 4 continente si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 27,9 mld. de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO