Companii

Dacă statul poate să finanţeze suficient salariile doctorilor din spitale şi medicii de intervenţie din UPU, de ce nu finanţează suficient şi medicii specialişti din ambulatoriu astfel încât pacienţii să nu mai meargă contra cost în privat? Asigurarea accesului la medici specialişti în ambulatoriul de stat ar reduce presiunea pusă pe spitale în prezent

Realitatea din teren arată că pacientul român găseşte cu greu  un loc la consultaţie cu bilet de trimitere în ambulatoriul de spital.

Realitatea din teren arată că pacientul român găseşte cu greu un loc la consultaţie cu bilet de trimitere în ambulatoriul de spital.

Autor: Mirabela Tiron

08.12.2022, 18:45 244

♦ Doar 20-30% din pacienţii care ajung la camera de gardă a spitalelor sunt internaţi, aproape 70% vin pe cod verde sau galben şi pleacă acasă cu reţetă.

Unul dintre cele mai mari minusuri ale sistemului public de sănătate este lipsa accesului la medicii specialişti, adică la medicii care ar trebui să filtreze cazurile ce trebuie să ajungă în spitale şi să vină cu soluţiile medicale imediat după medicul de familie. Dacă pacientul are acces la serviciile medicului de  familie  şi la spitalele de stat, accesul la medicul specialist este aproape nul, pentru ca medicii au  fost acaparaţi de clinicile private unde consultaţia costă între 200 şi 450 de lei. 

Între timp, la stat, în ambulatoriul spitalelor, se formează cozi  uriaşe la medicii specialişti care oferă consultaţii. Spre exemplu, la spitalul Colţea din Bucureşti aşteaptă zeci de persoane dimineaţa  pentru o consultaţie la ORL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO