Companii

Statul nu vede banii pe Cupru Min până nu-şi dau avizul Consiliul Concurenţei şi Agenţia de Mediu

 Statul nu vede banii pe Cupru Min până nu-şi dau avizul Consiliul Concurenţei şi Agenţia de Mediu

Autor: Adrian Cojocar

04.04.2012, 11:15 650

Roman Copper Corp., firma controlată de canandienii de la Bayfront Capital Partners care a câştigat licitaţia de vânzare pentru Cupru Min, cel mai mare producător de cupru din România, cu suma de 200,8 mil. euro, va semna contractul în câteva zile dar mai are timp cel puţin o lună pentru a aduce banii, au precizat reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

"În 10 zile de la licitaţie (n.red. care a avut loc pe 26 martie) se semnează contractul şi din câte am înţeles sunt două clauze suspensive. Una este legată de Consiliul Concurenţei care trebuie să aprobe tranzacţia, unde nu există probleme pentru că nu este vorba de o concentrare economică, şi cealaltă este legată de autorizaţia de mediu, care este o formalitate. Există un termen minim de 15 zile pentru obţinerea autorizaţiei de la Consiliului Concurenţei care poate să dureze şi 90 de zile, iar la agenţia de mediu există tot aşa o perioadă de 10 - 15 zile. Aşa este cadrul legal şi trebuie respectat", a explicat Silviu Mănăstire, consilier al ministrului Economiei, Lucian Bode.

El a precizat faptul că strategia de privatizare, care a fost adoptată în 2006 prin hotărârea de Guvern şi amendată ulterior de Comisia Europeană, care a impus condiţii mai puţin restrictive, nu putea fi schimbată în pragul licitaţiei pentru ca statul să se asigure că procesul de încasare a banilor din privatizare nu întârzie exagerat.

Canadienii de la Bayfront Capital Partners au declarat recent într-un ziar local că în vederea atragerii celor 200,8 mil. euro pentru preluarea Cupru Min lucrează cu un sindicat de bănci de investiţii şi au conexiuni cu multe categorii de investitori.

Totuşi firma nu a atras până la tranzacţia de la Cupru Min o finanţare mai mare de 32 mil. dolari, şi persistă riscul ca preluarea Cupru Min să nu fie finalizată, iar privatizarea să fie întârziată.

De exemplu în 2007, când Cuprom România, deţinută de doi fosţi bancheri, Horia Simu şi Horia Pitulea, au câştigat licitaţia pentru preluarea producătorului de cupru RTB Bor din Serbia, declarau ulterior că au încheiat un acord de finanţare cu două dintre cele mai mari bănci de investiţii Merrill Lynch şi Deutsche Bank pentru suma de 600 mil. dolari. O lună mai târziu însă Cuprom a fost nevoită să se retragă din privatizare din cauză că nu şi-a putut asigura finanţarea şi a plătit garanţia de 3 milioane de dolari drept compesaţie pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile din tranzacţie. Cuprom licitase atunci 400 mil. dolari pentru preluarea RTB Bor, o sumă ceva mai mare decât cea licitată de canadieni pentru Cupru Min.

Canadienii de la Bayfront Capital Partners riscă să piardă garanţia de un milion de euro dacă nu reuşesc să facă rost de finanţare şi să plătească cei 200,8 mil. euro pentru Cupru Min.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO