Companii

Studiu: Aproape trei sferturi din cuplurile din România ţin banii la comun, dar suntem pe ultimul loc la capitolul economii

Studiu: Aproape trei sferturi din cuplurile din România...

Autor: Roxana Rosu

08.02.2018, 15:42 957
Peste jumătate din europenii care se află într-o relaţie spun că pun banii la comun (53%), procentul fiind mult mai mare în România, unde ajunge la 71%, cea mai mare pondere dintre ţările europene analizate de un studiu ING.
 
”Există un raport direct între armonia în cuplu şi modul de gestionare a banilor. Mai mult de jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiţi în relaţia lor (55) declară că îşi împart finanţele cu partenerul. 46% dintre cei cu probleme în cuplu îşi împart banii cu partenerul. Raportul dintre fericirea în cuplu şi conturile comune este peste media europeanăşi în SUA (69%) sau în Australia (64%)”, se arată în raportul ING International Survey – Economii 2018 .
 
Mai bine de jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiţi în relaţia lor de cuplu îşi pun şi finanţele la comun, respectiv 55%, în timp ce 20% spun că apelează la această variantă parţial, procentele fiind însă mai mici în cazul cuplurilor care consideră că nu sunt fericite, cu 46%, respectiv 17%.
 
De asemenea, în România şi Spania, procentul persoanelor care  au finanţele separat dar se declară fericite în cuplu este mai mic decât al celor care gestionează banii în comun şi spun că au o relaţie fericită. 
 
Un procent de 61% dintre participanţii la studiu din Europa, Asia şi SUA spun că fac parte dintr-un cuplu, iar 53% dintre ei spun că îşi gestionează finanţele la comun, parţial sau total. Cea mai mică pondere se regăşeşte în Austria (36%) şi Marea Britanie (39%), în timp ce cele mai mari procente sunt în România (71%), SUA (65%), Olanda (64%) şi Spania (63%). 
 
Studiul ING International Survey mai arată şi că puţin peste un sfert din gospodăriile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiţi. 
 
În Europa, cel mai mare număr de persoane fără economii se află în România (36%) şi în Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia şi Marea Britanie (fiecare cu 27%). 
 
La capitolul datorii, cu excepţia creditelor ipotecare, gospodăriile din România enumeră împrumuturile personale (39%), carduri de credit (27%), datorii la prieteni sau familie (17%) şi descoperiri de cont (8%). 
 
Luxembourg este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care să declare că nu au economii, Luxembourg având cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 ţări în care s-a realizat studiul. 
 
„Când vine vorba despre fericirea în cuplu, sigur primul lucru care ne vine în minte nu este gestionarea finanţelor. Dar exact aceasta este legătura găsită în studiul nostru. Cuplurile care nu vor să îşi pună banii la comun este foarte posibil să nu se simtă atât de apropiate. Însă tocmai această discuţie poate să îi apropie. Banii nu cumpără fericirea, dar modul în care îi gestionăm în cuplu cu siguranţă ajută.”, spune Ian Bright, senior economist şi managing director al Group Research at ING.
 
Resursele financiare comune presupun o mai mare transparenţă a cheltuielilor. Însă unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, în anumite circumstanţe. Motivaţiile lor ţine de fie de faptul că nu vor ca partenerul să ştie cât cheltuiesc (16%) sau vor să îşi ţină datoriile un secret (9%). 
 
Pe de altă parte, un partener ar alege să nu îşi pună banii într-un cont comun fie că are nevoie de intimitate (34%), pentru că îşi gestionează finanţele mai bine decât partenerul (28%) sau pentru ca partenerul să nu îşi facă griji pentru el (25%).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO