Companii

Studiu: Peste 64% dintre turişti români au deja planuri de călătorie pentru sezonul estival. Care sunt destinaţiile preferate în 2023

Studiu: Peste 64% dintre turişti români au deja planuri...

Autor: Cosmin Pirv

17.05.2023, 08:35 64

Românii se pregătesc încă de pe-acum pentru sezonul estival, potrivit unui studiu recent, care arată că peste 64% dintre turişti români au deja planuri de călătorie pentru această vară,

Astfel, 64.5% dintre participanţii la un sondaj realizat de Vola.ro susţin că au planuri pentru vacanţă în următoarele 3 luni, 28.2% vor să călătorească în următoarele 3-6 luni, în timp ce 7% îşi doresc acest lucru în următoarele 6-9 luni.

În ceea ce priveşte organizarea viitoarei vacanţe, 50% dintre participanţii la studiu spun că au ales deja destinaţia, dar nu au cumpărat biletele de avion. 30.6% dintre respondenţi nu au nimic planificat încă, pe când 17.2% susţin că întreaga lor vacanţă este deja achitată şi planificată.

De asemenea, 55.9% îşi doresc mai multe city-break-uri pentru această vară, semn că excursiile scurte în Europa, de 3-5 zile, încă sunt în topul preferinţelor români.

La polul opus, 40.9% dintre respondenţi au votat opţiunea unui concediu prelungit.

Cât despre luna aleasă pentru vacanţă, septembrie este luna preferată de călătorie a românilor (29.6% dintre respondenţi au ales această opţiune), mai ales că, în mod tradiţional, preţurile sunt reduse la finalul sezonului estival. Iunie este luna mai puţin preferată, cu 19.9% dintre voturi, în timp ce iulie şi august îşi împart aproape în mod egal restul procentelor.

78% dintre turişti spun că vor alege din nou destinaţiile europene în acest sezon. Există, însă, un interes crescut şi pentru zonele non-europene: 14.7% dintre respondenţi vor să-şi petreacă vacanţa în afara continentului, ţări precum Israel, Iordania, Emiratele Arabe, Thailanda, Mexic fiind opţiuni populare în rândul românilor.

Bineînţeles, nici România nu a fost uitată: 7.3% dintre români vor alege destinaţiile interne pentru concediul de vară.

Studiul a scos la iveală şi câteva criterii de care ţin cont românii atunci când îşi plănuiesc vacanţa. De exemplu, aceştia preferă să îşi rezerve concediul cu mai mult de o lună înainte (60.2%) sau cu o lună înainte (24.5%). Pentru cei care aleg să rezerve din timp vacanţa, avantajul este că se pot bucura de preţuri mai bune la biletele de avion, dar şi de o varietate mai mare privind destinaţiile din care pot alege.

În ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă, 56.7% dintre respondenţi îşi rezervă vacanţa prin intermediul site-urilor de booking, 30.1% rezervă direct pe site-urile furnizorilor de servicii (direct
la compania aeriană sau la hotel), iar 13.2% aleg să recurgă la ajutorul unui consultant de călătorii sau la o agenţie de turism pentru un pachet complet de transport + cazare.

Atunci când vine vorba despre factorii pe care îi iau în considerare când aleg destinaţia de vacanţă, criteriile votate de români sunt următoarele: să găsească preţuri avantajoase la biletele de avion (44.6%), să fie o destinaţie în care nu au mai fost (38.4%), să ajungă repede, cu zbor direct (16.4%).

La capitolul buget alocat pentru biletele de avion, majoritatea voturilor au mers către două opţiuni: 53% dintre respondenţi sunt dispuşi să cheltuiască între 100 şi 300 de euro pentru ele, iar 36% dintre ei îşi doresc preţuri sub 100 de euro. Mai mult decât atât, avionul rămâne mijlocul de transport preferat de români pentru călătoriile din această vară (votat de 88.7% dintre respondenţi).

În ceea ce priveşte compania în care vor călători, respondenţii au ales variante multiple: 53% dintre participanţi spun că vor merge în vacanţă alături de partener/ă, 48.9% vor călători cu familia, 28% merg cu prietenii, iar 10.8% au ales opţiunea de a călători şi singuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO