Companii

Telenovela reorganizării energiei a ajuns la al treilea act. În rolurile principale: CEN Oltenia şi CEN Hunedoara

Telenovela reorganizării energiei a ajuns la al treilea act. În rolurile principale: CEN Oltenia şi CEN Hunedoara

Autor: Roxana Petrescu

14.10.2011, 00:05 382

O nouă formă de reorganizare a sistemului energetic a fost aprobată ieri de Guvern, după ce în ultimii trei ani au existat trei planuri de restructurare al acestui domeniu strategic, iniţiate de trei miniştri, două dintre ele eşuând. Ultima idee este aceea de a forma două companii mari bazate exclusiv pe producţia de energie din cărbuni, deşi până acum principalul minus al sistemului era tocmai separarea producătorilor de energie în funcţie de resurse.

Astfel, Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri două hotărâri prin care s-a decis înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara şi a Complexului Energetic Oltenia.

Primul va cuprinde Electrocentralele Deva şi Paroşeni, în completarea celor două active urmând să vină patru mine viabile ale Companiei Naţionale a Huilei. Complexul Energetic Oltenia se va înfiinţa prin fuziunea următoarelor companii: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi Complexul Energetic Rovinari. "În prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe în proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România. Rezultatele analizelor efectuate arată că două companii de aceas­tă mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte", a declarat Ioana Mun­tean, purtă­torul de cuvânt al Guvernului.

Astfel, guvernul a decis formarea a două companii croite exclusiv pe segmentul cărbunilor, cea mai abundentă resursă de care dispune România.

La presiunea FMI

Acest nou plan de reorganizare a fost făcut sub presiunea FMI-ului, măsura fiind inclusă şi în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.

Conform documentului convenit cu FMI, noile companii energetice vor fi privatizate până la finele lunii iunie 2012, potrivit Mediafax.

Această soluţie a venit după ce alte două planuri de reorganizare a sistemului energetic au picat.

La finalul anului 2008, în mandatul lui Varujan Vosganian la şefia Ministerului Economiei, guvernul lua decizia înfiinţării Companiei Energetice Na­ţio­nale, care în prima fază trebuia să se numească Electrica. În structura acestei companii urmau să intre cele trei filiale neprivatizate din cadrul Electrica, cele trei complexuri energetice din bazinul Olteniei şi Hidroelectrica. Valoarea companiei era estimată la 20-24 de miliarde de euro, urmând ca în 2012 să ajungă la un business de 800 de milioane de euro, cu şanse de listare pe Bursă.

Odată cu schimbarea guvernării şi cu venirea lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei, este abandonat planul campionului naţional şi se trece la formarea a doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, care anul acesta ar fi trebuit să fie operaţionali. În Electra ar fi urmat să fie incluse complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi o parte din Hidroelectrica.

Hidroenergetica ar fi trebuit să cuprindă Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursalele Termoelectrica Paroşeni şi Termoserv Paroşeni, cea mai mare parte din Hidroelectrica, precum şi o parte din Compania Naţională a Huilei.

După plecarea lui Adriean Videanu, noul ministru al economiei Ion Ariton vine cu un alt plan de reorganizare, mai ales sub presiunea impusă de FMI. Se face astfel trecerea la înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Energetic Hunedoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO