Companii

Terapia Cluj: alt director executiv, un nou program de restructurare

26.01.2004, 00:00 31



La cateva luni dupa preluarea Terapia Cluj -Napoca, al doilea producator roman de medicamente, grupul financiar american Advent International incepe un nou program de restructurare a companiei, care va reduce numarul salariatilor cu circa 20%.



De asemenea, noul actionar a numit si un nou director general, pe englezul Stephen Stead, dupa ce Dorin Toderas, fostul director, si-a dat demisia pentru a incepe afaceri pe cont propriu. Stead va prelua efectiv conducerea Terapia de la 1 februarie.



Personalul Terapia va scadea de la circa 700 de salariati la 550, urmare a renuntarii totale la activitatile de natura chimica si concentrarea exclusiva pe productia de medicamente.



Terapia a trecut deja, in 2002, printr-un proces amplu de restructurare, care s-a finalizat prin injumatatirea personalului, de la 1.450 de salariati, si inchiderea sectiei de Pantotenat de Calciu, un produs de sinteza chimica cu uz veterinar.



"Ne vom concentra mai mult pe medicamente si mai putin pe produsele chimice. Intentionam, de asemenea, sa ne imbunatatim eficienta comerciala prin intarirea functiei de marketing si vanzari (unde vom suplimenta personalul prin recrutari), concomitent cu lansarea de produse noi", a declarat pentru Ziarul Financiar Stephen Stead.



Britanicul este inca din vara anului trecut membru in Consiliul de Administratie al Terapia.



Advent, unul din cele mai importanti administratori de fonduri de investitii din lume, a preluat Terapia cu intentia declarata de a-i dubla valoarea in urmatorii patru ani, pentru a vinde apoi catre un investitor strategic interesat de Romania. Advent a cumparat Terapia, tot de la investitori financiari, printr-o tranzactie de circa 42 de milioane de dolari.



Pentru a reusi dublarea valorii companiei, Advent si-a propus sa investeasca in lansarea de produse noi, intarirea fortei de marketing si vanzari, cresterea activitatii de distributie (Terapia are propria companie de distributie de medicamente) si atingerea standardelor de mediu din Uniunea Europeana.



"Suntem increzatori ca putem obtine cresteri substantiale ale vanzarilor, atat pe piata interna cat si pe cea externa. Pietele pe care actionam cresc, insa pornind de la o valoare mica. Lansarea de produse noi si cresterea fortei de vanzari si marketing ne vor ajuta sa depasim ritmul de crestere a acestor piete", a declarat Stead.



Pentru a sustine activitatea de dezvoltare de produse, investitiile de mediu si cresterea activitatii de distributie, Advent va initia luna viitoare o majorare de capital de 4 milioane de dolari.



In afara de Terapia, pe piata romaneasca vor ma exista in urmatorii doi ani doua companii farmaceutice mari de vanzare: Antibiotice Iasi (detinuta de stat) si Sicomed Bucuresti (detinuta de fonduri de investitii).



Din aceasta cauza, pe piata sunt vehiculate informatii ca Advent ar putea incerca fie sa cumpere, fie sa initeze o fuziune cu una din cele doua companii, cel mai probabil Sicomed.



"Vom continua sa cautam oportunitati pentru a ne accelera cresterea si a ne imbunatati pozitia in Romania. Prioritatea noastra este, totusi, sa punem la punct ceea ce avem deja", spune Stephen Stead.



Terapia este in prezent, cu o cota de piata de 3,7%, al doilea producator roman de medicamente (dupa Sicomed Bucuresti) si al cincilea jucator pe o piata foarte fragmentata de peste 600 milioane euro anual, dupa GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Novartis (Elvetia), Pfizer (Statele Unite) si Sicomed.



Compania a inceput in ultimii doi ani sa isi creasca substantial prezenta pe pietele estice, in special Rusia (unde are reprezentanta) si Ucraina. Principalul medicament de export este Faringosept.



Pe piata interna, compania detine o pozitie semificativa pe segmentele medicamentelor pentru sistemul nervos central, aparatul digestiv, sistemul musculo a scheletic, dezvoltandu-se in ultimii doi ani si pe segmentul suplimentelor nutritive.



Terapia are in prezent o cifra de afaceri anuala de peste 32 de milioane de dolari si un profit net de 7 - 8 milioane dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO