Companii

Terapia Cluj mizeaza pe o crestere de 45% anul viitor

09.11.2004, 00:00 22

Producatorul de medicamente Terapia Cluj-Napoca  estimeaza ca va obtine o crestere de aproximativ 45% a afacerilor sale in 2005, in timp ce anul acesta previziunile companiei conduc catre vanzari de 50 de milioane de dolari.
Pe primele noua luni ale anului, Terapia a avut vanzari ce au totalizat aproximativ 35 milioane de dolari, depasind deja nivelul inregistrat anul trecut, de aproximativ 33 milioane de dolari. In primele noua luni din 2003, Terapia a inregistrat o cifra de afaceri de 23 milioane de dolari.
Principala cauza a evolutiei cifrei de afaceri a fost concentrarea activitatii companiei spre o politica activa de vanzari, a declarat pentru Ziarul Financiar Stephen Stead, directorul general al companiei. Un alt factor care a contribuit la cresterea rezultatelor Terapia a fost si cresterea valorii totale a pietei medicamentelor, care ar putea ajunge anul acesta la 950 de milioane de dolari, in opinia lui Stead.
Stead nu a exclus eventualitatea vreunei achizitii in viitorul apropiat al companiei, precizand ca Terapia are in vedere atat companii, cat si produse prezente pe piata romaneasca.
Investitiile care vor fi facute de companie in perioada urmatoare prevad extinderea laboratorului de bioechivalenta, dar si expansiunea depozitelor si a birourilor. In cursul acestui an, Terapia a demarat un program de investitii pentru protectia mediului ce totalizeaza 10 milioane de dolari, destinat modernizarii intregii platforme de productie a companiei. Programul de mediu va avea o durata estimativa de 3 ani.
Investitiie vor duce la o crestere a vanzarilor, precum si lansarea de noi produse si reducerea datoriilor, este de parere Stead. In perioada imediat urmatoare, Terapia va lansa trei produse noi pe piata: Fosinopril, Indapamide si Diltiazem Bupivacaine, dupa ce anul acesta a realizat alte patru lansari de produse noi. Cheltuielile pentru lansarea pe piata a unui produs nou se ridica la peste 100.000 de dolari.
Poltica dusa de Terapia vizeaza extinderea operatiunilor companiei pe segmentele cardiovasular, SNC (sistemul nervos central) si musculo-scheletal, a mai spus Stead. Aproximativ 16% din productia Terapia este destinata exportului, principalele destinatii fiind Rusia, Ucraina, Polonia, Tarile Baltice si statele din Asia Centrala.
Compania este detinuta de grupul financiar american Advent International, care a achizitionat 95% din actiunile Terapia anul trecut, in urma unei tranzactii de 45 de milioane de dolari. Terapia a fost detinuta, inainte de Advent, tot de investitori financiari, care au inceput in 2000 un proces complex de restructurare (injumatatirea personalului, formarea unei noi echipe de management, investitii pentru atingerea standardelor GMP, lansarea de produse noi). Advent intentioneaza dublarea valorii companiei in urmatorii 4 ani, pentru a o vinde mai departe unui investitor interesat de Romania.
La inceputul acestui an, Terapia a finalizat investitiile de circa 4 milioane de dolari pentru modernizarea sectiei de medicamente injectabile in vederea atingerii standardelor GMP (Good Manufacturing Practice). Terapia este, alaturi de Sicomed Bucuresti, cel mai important producator de medicamente injectabile din Romania.
Cota de piata a companiei dupa primul semestru al anului a fost de 3,5%, ocupand pozitia a sasea in topul companiilor farmaceutice, dupa GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Hoffmann La Roche si Sicomed, conform datelor Cegedim, compania de studii de piata.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO