Companii

Terapia: Vanzarile peste asteptari din primul trimestru urca estimarile pentru intreg anul

07.04.2006, 00:00 8

Producatorul de medicamente Terapia Cluj a inregistrat pe primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de peste 25 de milioane de dolari, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.

"Daca ne referim doar la luna martie a acestui an, cifrele ne arata o crestere de 20% fata de luna martie a anului trecut", a declarat Dragos Damian, directorul comercial al companiei.

Vanzarile din primul trimestru au majorat estimarile Terapia cu privire la intregul volum al vanzarilor din 2006, de la 100 de milioane de dolari la 110 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 40% fata de anul trecut.

Cele mai vandute produse ale companiei pe segmentul de OTC (medicamente care se vand fara prescripttie medicala) au fost Aspacardin (pentru inima) si Paduden (analgezic), care au consemnat volume record.

Vanzari record a intregistrat si Artroflex, iar in ceea ce priveste produsele de prescriptie, acestea au fost realizate de Dilatan si Fosypril, medicamente lansate recent de companie.

Terapia este cel mai mare producator de medicamente generice din Romania, cu o cifra de afaceri in 2005 de peste 80 de milioane de dolari. Compania exporta 30% din portofoliul sau pe pietele a 15 tari europene, inregistrand la nivelul anului trecut venituri din export de peste 11 milioane de dolari. Previziunile pentru acest an ale reprezentantilor companiei indica o crestere a cifrei de export pana la 13 milioane de dolari in 2006.

In prezent, Terapia este detinuta de compania indiana Ranbaxy, care a achizitionat-o in urma celei mai mari tranzactii de pe piata farmaceutica romaneasca. Indienii au cumparat producatorul clujean pentru 324 de milioane de dolari (aproximativ 270 de milioane de euro) de la fondul de investitii Advent International, care la doi ani si jumatate de la cumparare a castigat de aproape 10 ori valoarea investita.

Pretul platit reprezinta de 11,6 ori valoarea profitului operational obtinut de Terapia in ultimele 12 luni. La sfarsitul anului 2005, compania ocupa locul opt in topul celor mai importanti jucatori de pe piata farmaceutica romaneasca, conform datelor furnizate de compania Cegedim.

In ultimele sase luni, alaturi de Terapia, alti doi mari productaori de medicamente, Sicomed si Sindan, au fost tintele jucatorilor straini, ridicand valoarea tranzactiilor de pe piata farmaceutica romaneasca la peste 500 de milioane de euro.

Astfel, in toamna anului trecut compania ceha Zentiva a achizitionat producatorul Sicomed, pentru ca recent Actavis sa cumpere pentru aproximativ 150 de milioane de euro producatorul de medicamente oncologice Sindan.

Si singurul producator roman ramas in proprietatea statului atrage tot mai mult interesul strainilor, intrucat ar putea fi singura posibilitate de a intra pe o piata locala in crestere. Conform datelor Cegedim, piata farmaceutica romaneasca a crescut cu 18%, peste estimarile initiale, iar pentru acest an se estimeaza un ritm de crestere de aproximativ 15%. Consumul de medicamente prin intermediul farmaciilor a avansat cu aproximativ 25,3%, mult peste ritmul consumului prin intermediul spitalelor.

Ultimele informatii cu privire la Antibiotice indicau ca pe lista pentru achzitionarea acestuia se afla grupul farmaceutic Montero si compania maghiara Phonix Laboratorium.

Producatorul este detinut in prezent de AVAS (53%), alti actionari impoartanti fiind fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia. Acesta a realizat anul trecut un profit net de aproximativ 5,6 milioane de euro la o cifra de afaceri de 46 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO