Companii

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality: Ianuarie 2009 este pentru piata hoteliera cea mai slaba luna din ultimii zece ani

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality: Ianuarie 2009 este pentru piata hoteliera cea mai slaba luna din ultimii zece ani

Tinu Sebesanu, CEO al Trend Hospitality: Cred ca anul acesta va castiga pe piata cel care pierde cel mai putin. Lumea nu s-a pregatit, crezand ca aceasta situatie nu va persista. Riscul cel mai mare este ca vom asista la un razboi al preturilor. Aceasta pare sa fie o solutie pe termen scurt pentru atragerea clientilor.

26.01.2009, 00:00 107

"In 2009 ne asteptam la o scadere de 10% fata de 2008. Efectele de scadere pe piata hoteliera le-am simtit inca din primavara anului trecut, iar in mai semnele au fost evidente. In Bucuresti 75% din trafic este reprezentat de turismul strain, iar in momentul in care corporatiile au taiat din bugete s-a resimtit o scadere. Per ansamblu, traficul a scazut cu 12% in 2008 fata de 2007 pentru hotelurile din Capitala, iar durata s-a redus de la 1,7-1,8 nopti la mai putin de 1,2 nopti de sedere", a spus Sebesanu, care considera ca aceasta scadere adaugata la capacitatea mai mare disponibila pe piata incepand cu 2008, cand au fost deschise unitati precum Radisson SAS sau Ramada Plaza, vor duce inclusiv la falimente.

"Vom asista si la falimente si cred ca in principal vor suferi hotelurile independente, fara un management profesionist. Cred ca anul acesta va castiga pe piata cel care pierde cel mai putin. Lumea nu s-a pregatit, crezand ca aceasta situatie nu va persista", a precizat el.
Mai multe unitati de pe piata printre care Howard Johnson, Crowne Plaza, Hilton sau JW Marriott au resimtit un nivel al cererii mai scazut in ultimele luni ale anului trecut si nu si-au bugetat cresteri pentru 2009, insa nu prevad scaderi semnificative.
Potrivit lui Sebesanu insa, piata se confrunta cu o scadere fara precedent si isi va reveni in circa doi ani.
"Ianuarie a fost cea mai slaba luna din ultimii zece ani, gradul de ocupare situandu-se sub 30%. Scaderea fata de ianuarie anul trecut a fost de cel putin 10%", a spus Sebesanu, care a adaugat ca la nivel international hotelurile au nevoie in medie de un grad de ocupare de 35% pentru a inregistra profit operational.
Un alt efect al crizei ar putea fi batalia pe preturi in incercarea de a atrage clienti.
"Riscul cel mai mare de pe piata este ca vom asista la un razboi al preturilor. Aceasta pare sa fie o solutie pe termen scurt pentru atragerea clientilor", a spus Sebesanu. Pana acum, niciun hotel important nu a anuntat o scadere a pretului, ci o mentinere a tarifelor.
Trend Hospitality a afliat pana in prezent sapte unitati Ramada pe piata locala, urmand ca in acest an sa mai devina operationale inca doua hoteluri la Cluj si la Oradea. Unitatile Ramada au rulat anul trecut afaceri de circa 30 de milioane de euro.
"Avem cazuri de proiecte in care hotelurile urmau sa fie afiliate la un brand al lantului si care au fost amanate sau anulate. Cu toate acestea, suntem in grafic in ceea ce priveste deschiderile. Anul acesta vor deveni operationale hotelurile pe care le-am afiliat la Cluj si la Oradea, iar in 2010 va mai fi un hotel Ramada intr-un complex la Pitesti care include hotel si birouri. Este vorba de un dezvoltator local, iar investitia se va ridica la 20 de milioane de euro. Cei care au reusit sa-si asigure finantarea pana in vara isi accelereaza proiectele, mai ales ca preturile la constructii au scazut. Este un moment favorabil pentru cei care au resurse", a spus Sebesanu, care duce negocieri si pentru afilierea primului hotel Days Inn de pe piata locala.
"In perioada urmatoare vom semna primul contract de afiliere la brandul Days Inn cu un fond de investitii din afara care nu a mai investit pe piata locala", a precizat CEO-ul Trend Hospitality.
Practic, taierea bugetelor companiilor va face mai interesante in perioada urmatoare investitiile in hotelurile de trei stele, pe acest segment de piata lantul Wyndham operand cu brandurile Days INN, de trei stele, sau Ramada Encore, de trei stele plus.
"Ne asteptam sa semnam mai multe contracte pentru Days Inn sau Ramada Encore pentru ca segmentul mediu al pietei va fi mai putin afectat de criza. Investitia intr-un Ramada Encore este de 50.000 de euro pe camera fara teren sau utilitati, in timp ce pentru un Ramada e de 100.000 de euro pe camera", a spus Sebesanu.
Primul Ramada Encore ar urma sa fie dezvoltat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu in proiectul Baneasa din nordul Capitalei.
Popoviciu mai detine hotelurile Howard Johnson, Ramada Plaza si Ramada Parc, care au rulat impreuna anul trecut afaceri de peste 28 de milioane de euro.
Din portofoliul lantului pe care il reprezinta pe piata locala, Sebesanu intentioneaza sa intre si cu brandurile Wynhdam de cinci stele. "Pentru brandul de cinci stele cu care voiam sa intram pe piata din Capitala nu am reusit sa gasim un proiect si singura optiune e un proiect greenfield. Cladirile vechi implica costuri masive, un greenfield fiind cu circa 20% mai ieftin", a precizat el.
 
Hard Rock Cafe incheie primul an peste estimari
 
Restaurantul Hard Rock Cafe de pe piata locala, care s-a deschis in luna ianuarie anul trecut in parcul Herastrau din Capitala, si-a depasit nivelul de venituri estimat initial, care prevedea o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro.
"Am depasit cu 10%-12% estimarile. Pentru anul acesta este foarte greu insa sa facem previziuni din caza inflatiei, a riscului valutar si a faptului ca la nivelul intregii piete vom asista la o reducere a consumului", a spus Tinu Sebesanu, actionarul companiei Midi Development, care detine master franchise-ul pentru Hard Rock Cafe.
Sebesanu a precizat ca este foarte greu de oservat daca in ultimele luni restaurantul a fost afectat de criza financiara, intrucat lipseste perioada similara de comparatie. El considera insa ca piata de restaurante si cafenele din Capitala va parcurge un declin din cauza nivelului chiriilor, scaderii consumului si a legii antifumat. Pana acum doar lantul de cafenele CoffeeHeaven a anuntat ca se va retrage din Romania, din cauza rezultatelor sub asteptari.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO