Dedeman Bacău (bricolaj), Tinmar-Ind (energie) şi RCS& RDS (telecom) sunt cele mai mari trei companii antreprenoriale din România după rezultatele din 2014, singura constantă pe podium fiind compania de bricolaj. Tinmar-Ind a urcat pe doi şi a detronat un alt business din sectorul energiei, Oscar Downstream, în timp ce RCS&RDS a făcut schimb de locuri cu una dintre companiile lui Ioan Niculae.
Topul companiilor controlate de antreprenori este un demers pe care Ziarul Financiar îl realizează încă din 2008. Dedeman a reuşit pentru prima dată în 2014 să urce la peste 3 miliarde de lei, în condiţiile în care în 2008 afacerea din bricolaj a fraţilor Pavăl nu bifase încă nici primul miliard.
„În maximum doi ani vom vedea mai multe companii româneşti care să depăşească pragul de vânzări de cinci miliarde de lei“, spune Florin Păunescu, assistant director Financial Advisory Services în cadrul Deloitte România.
Cele mai mari 100 de companii antreprenoriale au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 58 mld. lei (13 mld. euro), în creştere cu 5% faţă de 2013, un avans de două ori mai mare faţă de cel general al pieţei. Top 100 antreprenori înseamnă astăzi 5% din cifra de afaceri totală a companiilor din România (1.140 mld. lei), comparabil cu top trei multinaţionale. În 2008, economia avea doar cinci companii antreprenoriale cu vânzări de peste un miliard de lei, iar anul trecut numărul acestora a urcat la 13. Dacă în topul multinaţionalelor “cărţile” la vârf sunt făcute de energie, retail şi industrie auto, între marile companii antreprenoriale sunt afaceri din bricolaj, energie, telecom, farma, industrie, electroIT.
„De abia ne-am început încălzirea. Acum trebuie să avem curaj să construim, să investim, să visăm, pentru că eu cred că în România acum a venit vremea noastră“, spune Radu Timiş, antreprenor care a construit businessul CrisTim (cu două companii în top 100 şi peste 2.000 de angajaţi).