Companii

Top ZF 10 cele mai valoroase companii din economie: un start-up românesc din IT pornit din Bucureşti este lider pentru prima dată. Unicornul UiPath a devenit cea mai valoroasă companie din România, cu 6,3 mld. euro, depăşind giganţii energiei OMV Petrom şi Hidroelectrica

Top ZF 10 cele mai valoroase companii din economie: un...

Autor: Cristina Roşca

22.11.2019, 00:08 3951

Topul celor mai valoroase com­pa­nii din economie este condus de trei businessuri antreprenoriale, do­uă companii de stat şi cinci afaceri cu capital majoritar străin.

Primele zece cele mai „scumpe“ companii din economie valorează 32,4 mld. euro, cu peste 20% mai mult decât în 2018, arată calcu­le­le făcute de ZF pe baza ediţiilor recente ale anua­rului Cele mai valoroase companii din economie.

Valoarea celor mai bine cotate zece afaceri din România se află pe un trend ascendent de trei ani, însă este departe de maximele obţinute în anii de boom 2006 şi 2007. Tot atunci, o firmă din România obţinea cel mai bun „preţ“ la evaluare, este vorba de OMV care s-a apro­piat ca valoare de 9 mld. euro.

În acest an, UiPath, unicornul românesc din IT, a fost evaluat la 6,3 mld. euro, după o creştere de 151% faţă de anul trecut. Compa­nia fondată de Daniel Dines şi de Marius Tîrcă, antreprenori care deţin încă pachetul majori­tar, este prima afacere antreprenorială româ­neas­că lider de piaţă după valoare în cei 14 ani de când Ziarul Financiar realizează acest clasament împreună cu BT Capital Partners. În proiect s-a alăturat în ultimii trei ani şi compania de evaluare şi consultanţă Veridio, care se ocupă de evaluarea băncilor din top.

Ani la rând, pe parcursul celor 13 ediţii anterioare, prima poziţie a fost adjudecată fie de OMV Petrom (unsprezece ani), fie de Hidroelectrica (doi ani). Acum, cele două companii ocupă poziţiile doi şi respectiv trei.

În acest an sectorul bancar şi energia se află la egalitate, fiecare cu câte trei companii între primele 10 din economie, restul poziţiilor fiind ocupate de jucători din domenii variate precum IT (UiPath), producţie (Automobile Dacia), Globalworth (imobiliare) şi Dedeman (retail).

Companiile din top sunt în mare parte aceleaşi, singurul nou-intrat în clasament este compania Globalworth.

În rest, singurele modificări sunt schimbările de poziţie. Pragul de intrare în clasamentul din acest an a fost de puţin peste 2 mld. euro.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO