Companii

Toţii indicatorii au fost pe minus în noiembrie după prima scădere a second-hand-ului

Toţii indicatorii au fost pe minus în noiembrie după...

Autor: Bogdan Alecu

12.12.2013, 00:06 173
Pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate toţi cei trei indicatori ai pieţei auto locale, înmatriculările de maşini noi, cele  second-hand şi reînmatriculările de maşini vechi, au fost pe minus în luna noiembrie, po­tri­vit datelor Direcţiei Regim Permise de Con­ducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
 
Înmatriculările de autoturisme noi au scă­zut cu 4% în noiembrie, la mai puţin de 5.500 de unităţi, în timp ce maşinile second-hand importate au scăzut cu 1% la puţin peste 18.000 de unităţi. Ultima lună în care im­porturile de maşini vechi au scăzut a fost ianua­rie 2012. În ceea ce priveşte reînma­tri­cu­lările de maşini vechi, acestea şi-au continuat declinul abrupt şi în noiembrie.
 
Scăderea din noiembrie pe segmentul second-hand vine în contextul în care în ultimele trei luni ale anului trecut s-au ma­jorat importurile de maşini vechi, în con­diţiile în care piaţa deja se aştepta la o nouă modificare a taxei de poluare.
 
Comparativ cu anii anteriori, în 2013 aproape trei sferturi din maşinile înma­tricu­late second-hand au o vechime de peste nouă ani.
 
„Pe segmentul maşinilor la mâna a doua vedem o creştere de 42% la importurile Volkswagen. Creşterea înmatriculărilor de ma­şini second-hand ar putea să fie un lucru bun pentru activitatea de service şi dis­tribuţie piese, dar lucrurile stau diferit. Având în vedere că 70% din importurile de second-hand au peste nouă ani, adică sunt pe final de viaţă, acestea merg către zone cu ser­vice-uri necontrolate şi nefiscalizate şi nu aduc niciun beneficiu economic”, a declarat Brent Valmar, directorul general al Porsche Ro­mânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO