Companii

TRANZACŢIE SURPRIZĂ: Sunman, un grup din Turcia a preluat Noriel, cu activitate în producţia, distribuţia şi retailul de jucării. Fondul de investiţii Enterprise Investors a vândut ultimul business pe care-l mai avea în România

TRANZACŢIE SURPRIZĂ: Sunman, un grup din Turcia a...

Autor: Cristina Roşca

27.07.2022, 10:41 3318

Grupul Sunman din Turcia, ce are activităţi în retailul, distribuţia şi producţia de jucării, a cumpărat Noriel, o companie românească din acelaşi domeniu, de la fondul de investiţii Enterprise Investors. Finalizarea tranzacţiei a avut loc în data de 26 iulie 2022.

Grupul Sunman a lucrat în această tranzacţie împreună cu casa de avocatură Wolf Theiss, a cărei echipă a fost coordonată de Ilenei Glodeanu, avocat partener.

„Prin achiziţia Grupului Noriel, o afacere robustă de tip omnichannel cu 88 de magazine moderne situate pe întreg teritoriul României, ne-am îndeplinit obiectivul de a ne extinde acoperirea în afara Turciei, piaţa românească şi cea din Europa Centrală şi de Est având o importanţă strategică pentru noi. Am apreciat foarte mult sprijinul acordat de echipa Wolf Theiss în cadrul acestei tranzacţii extrem de competitive", a declarat Cem Sunman, chairman Sunman Group.

Grupul Sunman Toys a fost fondat în 1985, în Kadıköy, Istanbul. Compania ce are în portofoliu mărcile Sunman şi Toyzz Shop a semnat de-a lungul anilor mai multe parteneriate de licenţă. Unul dintre aceste acorduri a fost parafat în 1996 cu Walt Disney.

La începutul anilor 2000, grupul a început să dezvolte propriile magazine, ajungând între timp la peste 250 de unităţi în peste 50 de oraşe din Turcia şi Cipru.

Acum, turcii au cumpărat o companie care are un model similar – producţie, distribuţie şi retail, grupul Noriel. Compania Noriel a fost iniţial un business de familie, vândut succesiv – parţial sau total – unor fonduri de investiţii. Cel mai recent a fost în portofoliul Enterprise Investors, care cu această tranzacţie a vândut ultimul business pe care-l mai avea în România.

"A fost o adevărată plăcere pentru noi să asistăm o afacere de familie precum Suman Group în cadrul primei lor tranzacţii pe piaţa românească de jucării. Suntem foarte recunoscători pentru oportunitatea de a lucra cu un investitor turc de un asemenea calibru", a declarat Ileana Glodeanu, avocat partener şi coordonatoarea practicii Corporate / M&A în cadrul biroului Wolf Theiss din Bucureşti.

Noriel este liderul pieţei de jucării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO