Companii

Trei milioane de români nu au asigurare de sănătate. Ce va schimba introducerea cardului

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

Autor: Ştefan Stan

02.02.2015, 00:06 7877
Cardul de sănătate este necesar în sistem pentru a eficientiza şi a transparentiza modul în care sunt cheltuiţi banii din sistem. Practic, asiguratul care merge la un furnizor de servicii medicale îi va arăta instant cu acest card de sănătate dacă este sau nu asigurat şi va certifica prin card primirea serviciului medical.
 
Astfel nu se mai decontează din sistem decât serviciile reale, de care ştim că pacienţii au beneficiat, şi nu se vor mai putea raporta şi deconta servicii fictive, a declarat la ZF Live Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
 
În România sunt aproximativ 8,3 milioane de plătitori de contribuţie şi 3,3 milioane de asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse. O persoană care primeşte ajutor social este asigurată, pentru că din acei bani se plăteşte şi asigurarea. La fel şi şomerii. Peste 3 milioane de români sunt în prezent neasiguraţi.
 
„Ca să fii asigurat trebuie să plăteşti contribuţia la fondurile naţionale de sănătate, fie că eşti angajat şi atunci plătesc şi angajatorul, şi angajatul, fie că nu obţii venituri din nicio sursă şi atunci poţi plăti la Fisc contribuţia pentru valoarea salariului minim pe economie, undeva la 45 de lei“, a spus Mihaela Tănase.
 
„Există o bază de date unde vedem persoanele care sunt asigurate. Dacă doreşti să devii asigurat, atunci plăteşti contribuţie. Dacă nu doreşti să devii şi nu obţii venituri, nu trebuie să plăteşti nimic. Dacă ar obţine venituri ar intra în baza de date ANAF şi ar fi obligaţi să plătească. Oricine are orice fel de venit în România este obligat să plătească“, a adăugat ea.
 
Există două tipuri de servicii medicale: serviciile medicale de bază, de care beneficiează cei asiguraţi, şi pachetul minim de servicii medicale, care se aplică tuturor persoanelor din România. „Aici vorbim despre serviciile medicale de urgenţă în primul rând, care sunt asigurate necondiţionat, indiferent că persoanele care le primesc sunt asigurate sau nu. Nu este necesară prezentarea cardului când primim servicii medicale de urgenţă. Şi urgenţele ar trebui etapizate pe grade, pentru că multe persoane din comoditate sau din lipsă de timp trec peste prezentarea la medicul de familie pentru a obţine trimitere la specialist şi se duc direct la Urgenţe“, a spus purtătorul de cuvânt al CNAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO