Companii

TriGranit: am investit deja peste 2 mil. euro in Esplanada

24.03.2008, 20:39 26

Reprezentantii companiei de dezvoltare imobiliara TriGranit, implicata in realizarea proiectului Esplanada din Capitala, sustin ca au investit pana in prezent peste 2 mil. euro in proiectul Esplanada, tinand cont de cheltuielile cu avocatii, realizarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) sau plata salariilor cu angajatii biroului din Bucuresti, care pana de curand a fost implicat in exclusivitate in proiectul Esplanada.
Discutiile referitoare la acest proiect, care implica investitii estimate la aproape un miliard de euro, au fost incepute cu circa trei ani in urma, reprezentantii companiei asteptand in prezent obtinerea avizelor de la Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei, dupa care proiectul urmeaza a fi transferat la Primaria Capitalei. Proiectul prevede constructia unui mall si a mai multor imobile de birouri si administrative pe terenul situat din apropierea Pietei Unirii din centrul Capitalei.
"Riscul merita asumat. Negocierea unui contract de asemenea amploare poate dura si cinci ani fara a se ajunge la o intelegere", apreciaza Dan Ghibernea, country manager al TriGranit in Romania.
El apreciaza ca investitia in dezvoltarea unui mall obisnuit este mult mai profitabila decat realizarea unui proiect de mari dimensiuni, a carui dezvoltare se intinde pe mai multi ani.
"Dezvoltarea acestui proiect (Esplanada - n. r.) aduce in primul rand faima pentru realizarea unor astfel de proiecte in alte orase, fiind totodata util si din perspectiva unei posibile listari la bursa, luata in calcul de actionarii de la Budapesta. In plus, valoarea portofoliul imobiliar a devenit poate cel mai important element in procesul de obtinere a finantarilor", a declarat Ghibernea, fost ambasador al Romaniei la Londra.
Primul proiect finalizat de TriGranit in Romania - Polus Center Cluj - a implicat investitii de circa 140 mil. euro si a fost vandut pentru 210 mil. euro, marja de profitabilitate fiind de 50%.
Faptul ca in Romania nu exista o experienta si precedente pentru parteneriate public-private de asemenea dimensiuni este unul dintre cele mai importante motive pentru care s-a intarziat atat de mult acest proiect. "Nu am vrut ca acest proiect sa fie intors si reintors pe toate partile dupa cum bate vantul politic, motiv pentru care partile implicate in negociere au facut mai putine compromisuri", spune Ghibernea.
Compania are planificate investitii de circa 3 miliarde de euro in Romania pentru urmatorii 5-7 ani, principalii actionari fiind Sandor Demjan, Immoeast si Peter Munk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO