Companii

Turnurile Asmita, cel mai scump proiect, au intrat în ceaţa unui dosar de insolvenţă cu Alpha Bank

Turnurile Asmita, cel mai scump proiect, au intrat în ceaţa unui dosar de insolvenţă cu Alpha Bank

Autor: Cristi Moga

13.10.2011, 00:07 4688

Proiectul de locuinţe Asmita Gardens din Bucureşti, care cu o investiţie de circa 120 mil. euro poate fi considerat cel mai scump ansamblu rezidenţial construit pe piaţa locală de un investitor privat, ar putea intra în insolvenţă în următoarea perioadă la solicitarea Alpha Bank, finanţatorul proiectului.

Cele şapte turnuri cu până la 24 de etaje au apartamente cu preţuri între 100.000 de euro şi un milion de euro, la cât au fost anunţate penthousurile de la ultimul etaj, dar din luna martie complexul nu mai are echipă de vânzări, astfel că dezvoltatorii nu au mai putut plăti ratele către bancă.

Alpha Bank a tran­sferat creanţa firmei AGI-RRE Partici­pations 1, care îşi are sediul în Calea Doroban­ţilor, la aceeaşi adresă cu banca elenă, care a solicitat în 10 octom­brie intrarea în insol­venţă a firmei Asmi­ta Gardens, pe care o finanţase cu circa 70 de milioane de euro. Trei dintre cele şapte blocuri ale proiectului sunt locuite de mai bine de un an, în timp ce restul turnurilor sunt lăsate în beznă din cauza unui litigiu mai vechi între investitori şi firma de construcţii Strabag, care nu a realizat testele pentru utilităţi, astfel încât blocurile să poată fi locuite.

În aceste condiţii, Asmita Gardens, firmă deţinută în participaţii egale de un grup de investitori din India şi fondul britanic de investiţii ECDC, are peste 400 de apartamente noi finalizate pe malul Dâmboviţei, la circa patru kilometri de Piaţa Unirii, în timp ce Alpha Bank mai are de recuperat aproape 70 de milioane de euro, potrivit informaţiilor ZF, ţinând cont de dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Reprezentanţii Alpha Bank şi cei ai Asmita Gardens nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

Reprezentanţii ECDC spuneau în luna mai că "banca a fost alături de noi tot timpul", întrebaţi fiind câtă răbdare va mai avea finanţatorul pentru rambu­r­sarea creditului acordat în 2006.

Între timp, banca elenă, care se confruntă cu propriile pro­bleme şi în Grecia, unde în­cear­că să fuzioneze cu Euro­bank, banca-mamă a Bancpost, a luat iniţiativa de a sparge blocajul din ultimele luni în care niciuna dintre părţi nu şi-a asumat public pierderile din acest proiect.

Asmita a fost proiectat pentru manageri şi expaţi

Ansamblul a fost proiectat pentru manageri şi oameni de afaceri români sau străini, cu bucătării deschise către living şi suprafeţe mari, locuinţe care şi-au găsit mai greu cumpărători în ultimii ani. De altfel, reprezentanţii ECDC spuneau într-un raport financiar mai vechi că vânzările de apar­tamente din Asmita au fost în grafic până în luna iunie 2008, cu patru luni înainte de că­de­rea băncii Lehman Brothers, care cel puţin simbolic a marcat intrarea în actuala criză economică. Locuinţele au fost con­struite pe vârf de piaţă al construcţiilor, fapt ce a dus costurile pe metru pătrat la peste 1.000 de euro, în timp ce dezvoltatorii cereau circa 1.600 de euro/metrul pătrat plus TVA de apartament. Primul termen al procesului de insol­ven­ţă a fost stabilit pentru 6 fe­bruarie 2012, dar nu este exclus ca de­bitoa­rea, Asmita Gar­dens, să solicite din proprie iniţiativă deschi­derea procedurii în vederea reorganizării, caz în care ar putea alege un administrator judiciar.

Ce înseamnă insolvenţa?

Alpha Bank poate obţine intrarea în insolvenţă a firmei Asmita Gardens dacă dovedeşte că aceasta are datorii neachitate "certe, lichide şi exigibile" de peste 90 de zile cu o valoare mai mare de 30.000 de lei. În cazul în care va dovedi acest lucru, Asmita Gardens are fie varianta propunerii unui plan de reorganizare pentru o perioadă de până la patru ani, care trebuie însă votat de către creditori, fie intrarea în faliment, caz în care activele - apartamentele - vor fi scoase la vânzare pentru satisfacerea cre­di­torilor. Intrarea în insolvenţă a proiec­tului As­mita nu ar fi tocmai o premieră pentru piaţa locală, ţinând cont că şi proiecte pre­cum Planorama Colentina sau My Dream din Pipera s-au confruntat cu această pro­cedură, dar prin amploarea sumelor de bani implicate această procedură poate însemna un şoc puternic pentru investitori şi creditori.

Cinci ani de Asmita

  • 2006 - investitorii au obţinut finanţare de la Alpha Bank şi au început lucrările la proiect;

  • 2008 iunie - ultima lună în care vânzările au fost conform planului;

  • 2011 martie - echipa de vânzări pleacă din proiect, iar comercializarea apartamentelor se suspendă;

  • 2011 octombrie - Alpha Bank solicită intrarea în insolvenţă a firmei Asmita Gardens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO