Companii

UE: Companiile farmaceutice, dezinteresate de medicamentele pediatrice

05.06.2003, 00:00 25



La inceputul lunii iunie, la Bruxelles s-au desfasurat lucrarile Cosiliului ministerial al Uniunii Europene pentru forta de munca, politica sociala, sanatate si protectia consumatorului.



Problemele abordate (asa cum au fost prezentate in agenda conferintei) acopera in special domeniul sanatatii publice si implica pe termen lung nu numai tarile membre, ci si tarrile candidate la admiterea in Uniunea Europeana.



Amploarea epidemiei SARS, precum si amenintarea bioterorismului au determinat forul european (alaturi de alte organisme internationale) sa acorde o atentie sporita pericolului reprezentat de bolile transmisibile.In paralel cu extinderea controlului si supravegherii bolilor infectioase de Organizatia Mondiala a Sanatatii, la nivel european se urmareste dezvoltarea si implementarea unor strategii si sisteme care sa asigure un raspuns eficient acestor amenintari.



Comisarul european David Byrne este de parere ca „cel mai eficient mod prin care se poate realiza acest lucru este infiintarea unui centru european pentru controlul si prevenirea maladiilor".



Colaborarea cu OMS s-a concretizat recent si prin adoptarea de catre UE a primului tratat international in domeniul sanatatii publice: " Conventia cadru de lupta contra tabagismului". In cadrul lucrarilor Consiliului se asteapta ratificarea acestui document.






Standardele calitative, subiect delicat



Un subiect important dar totodata delicat din cauza aspectelor bioetice pe care le ridica il reprezinta Directiva privind Standardele de calitate si a utilizarii in siguranta a celulelor si tesuturilor umane (in special privind transplantul).



Prezentata de Comisia Europeana in 2002 si dezbatuta in Parlamentul European in aprilie 2003, adoptarea acestei directive necesita acordul politic al Consiliului.



Tot pe agenda legislativa se afla revizuirea reglementarilor din domeniul farmaceutic. Propunerile de amendare sunt continute intr-un pachet legislativ format din trei acte: o reglementare (cu aplicare obligatorie ) - privind Agentia Europeana de Evaluare a Medicamentelor si procedura tip centralizat - precum si doua directive care amendeaza Codurile comunitare asupra medicamentelor de uz uman, respectiv a medicamentelor de uz veterinar .



Comisia Europeana este ingrijorata de lipsa de interes a companiilor farmaceutice fata de medicamentele de uz pediatric. Conform datelor prezentate populatia infantila este supusa in continuare atat riscului dozelor insuficiente / ineficiente, cat si efectelor adverse si toxice. Prin propunerile legislative prezentate Comisiei se urmareste stimularea, dezvoltarea cercetarii si reglementarea comercializarii medicamentelor de uz pediatric.



Continuand linia trasata de conferinta „Sanatatea mentala si stigmatizarea in Europa„ (Atena -martie 2003), forul european va sprijini in continuare lupta impotriva discriminarii persoanelor cu tulburari mentale.



De asemenea, sunt reluate dezbaterile privind identificarea responsabilitatilor UE si a statelor membre in asigurarea si dezvoltarea asistentei medicale, precum si problema „migrarii" pacientilor. Este recunoscuta necesitatea implementarii celor mai bune programe de screening al bolilor maligne in toate tarile membre, precum si in tarile candidate.






Multinationalele, la cooperativa



Un subiect important pe agenda de lucru a Consiliului a fost dezbaterea proiectului „Societatea europeana de tip co-operativ" (European Co-operative Society). Acest proiect vine in completarea legislatiei UE privind companiile europene cu activitate multinationala ( „Compania Europeana").



Pana acum exista aproximativ 300.000 de activitati comerciale de tip co-operativ in UE, cu peste doua milioane de angajati si care ofera servicii catre 60 de milioane de clienti in tarile membre si catre 23 milioane de clienti in tarile candidate.



Adoptarea noilor reglementari va permite acestor companii extinderea activitatilor lor si in alte tari europene, dar si exploatarea unor noi oportunitati de afaceri.



Existenta acestui intrument legal va elimina timpii morti si cheltuielile care se pierd prin dezvoltarea unei retele de reprezentante sau filiale. De asemenea, se va permite multor intreprinderi mici si mijlocii sa dezvolte activitati de cercetare, comert si marketing in spatiul european.



Principalele beneficiare sunt tarile candidate, care vor trebui sa includa aceste reglementari in aquis-ul comunitar.






Ce ingrijoreaza Comisia Europeana?



&)Dezinteresul companiilor farmaceutice pentru medicamentele de uz pediatric.Copiii europeni sunt supusi atat riscului dozelor insuficiente/ ineficiente, cat si efectelor adverse si toxice.



&)Discriminarea persoanelor cu tulburari mentale



&)"Migrarea" pacientilor



&)Eficienta programelor de screening ale bolilor maligne.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24