Companii

Un antreprenor român la 25 de ani de la lansarea ZF: „Vrem să devenim lideri globali“. Puterea economiei româneşti începe să se contureze

Un antreprenor român la 25 de ani de la lansarea ZF:...
20.11.2023, 00:08 187

Ziarul Financiar a marcat vineri 25 de ani de la înfiinţarea sa exact la sediul Băncii Naţionale, acolo unde a fost lansat în 16 noiembrie 1998, în prezenţa celor mai puternici bancheri, antreprenori şi executivi din România.

Acum 25 de ani, când Ziarul Financiar ieşea pentru prima dată din tipar, economia României era într-o situaţie foarte dificilă şi clasa de antreprenori era abia în formare. Între timp, economia a crescut de mai bine de 9 ori, au venit investiţii străine de 100 mld. euro, antreprenorii români au prins curaj, au trecut graniţele, au devenit mai ambiţioşi în ţintele pe care şi le-au propus. Astăzi, unii dintre ei afirmă răspicat că vor să devină lideri globali.

„Încercăm să ne consolidăm poziţia de lider european şi ne tentează poziţia de lider global în fabricarea de tije cromate (folosite pentru pistoane hidraulice – n. red.). În următorii 2-3 ani, cu siguranţă vom deveni lideri globali. Sunt un cititor fidel al ZF. Este un ziar care are un stil, o eleganţă, e riguros, imparţial, oferă foarte multă valoare şi m-a ajutat să înţeleg mediul de business din România“, a spus Samy Numan, managing director şi fondator al Grupului Industrial Nimet, companie din Târgovişte cu 800 de angajaţi care are afaceri de 175 mil. euro, din care 90% la export.

El a participat vineri la conferinţa aniversară cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la evenimentul de lansare a Ziarului Financiar, care a avut loc în sediul Băncii Naţionale a României (BNR).

De atunci şi până astăzi, Ziarul Financiar a fost o cronică şi o oglindă a businessului românesc, a evoluat odată cu clasa de antreprenori români şi cu dezvoltarea adusă de investiţiile străine. ZF este, de 25 de ani, ziarul care ajunge pe cele mai importante birouri din România, fie că sunt birourile bancherilor, antreprenorilor sau ale CEO de companii multinaţionale.

„Aţi reuşit să antrenaţi în dezbateri oameni de afaceri români care contribuie la formarea unei clase antreprenoriale, proces esenţial pentru funcţionarea economiei de piaţă. Vă rog să îmi permiteţi să repet ceea ce spuneam în primele zile de viaţă ale ZF. Economia de piaţă nu se poate fără cultură de piaţă. Ziarul Financiar a contribuit decisiv la pasul următor, la îndrumarea imparţială, neutră printre evoluţiile din economia românească şi nu numai, am considerat atunci, consider şi acum“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Suntem într-o oportunitate globală fără precedent. Suntem în partea bună a lumii. Avem knowledge-ul pe care nu îl aveam acum 25 de ani, şi cine nu-l are, să-l dobândească. România de astăzi este România pe care aţi creat-o, cei care va uitaţi la această conferinţă. Este un moment în care ne reamintim că putem face şi noi ceva. Am putut şi am făcut. Este o Românie creată de antreprenori români, manageri care operează mai mult de jumătate din economie şi mult mai mult, nu ştiu exact câţi manageri sunt în multinaţionale. Multinaţionalele, ca şi comunitatea pe care o reprezentanţi aici, sunt baza economiei româneşti şi vor fi întotdeauna. În ziua când multinaţionalele româneşti vor opera în alte ţări, vom simţi puţin altfel relaţia cu cei care acum 20-30 de ani au început să structureze business-ul din România.“

Cu toate acestea, chiar dacă antreprenori români au prins curaj să se extindă pe pieţele externe şi au ambiţii să devină lideri regionali, pe plan local businessul suferă din cauza unei administraţii foarte proaste a banului public. Tocmai acum sunt introduse taxe noi, pentru că nu mai sunt bani la bugetul statului, chiar dacă problemele de la buget au fost cauzate chiar de cheltuielile statului. Nu mai este de acceptat acest mod de lucru, este de părere Dan Şucu, preşedintele confederaţiei patronale Concordia, organizaţie de companii care fac 30% din PIB-ul României şi au 350.000 de angajaţi.

„Anul trecut, pe vremea asta, România a scris un buget. Noi facem de 30 de ani bugete la virgulă. Ei au scris un buget în care s-au supraestimat grosolan veniturile, iar pe baza veniturilor s-au supraestimat cheltuielile. De 30 de ani aud că nu sunt suficiente taxe. Ei nu răspund cum cheltuiesc banii, ci spun că dumneavoastră nu aţi plătit suficient. Dacă îi lăsăm, vor face la fel, de aceea există patronatul Concordia. Există o lege a dialogului social golită de conţinut şi pe care trebuie să fim capabili să-i forţăm să o bage în seamă“, a spus Dan Şucu.

Bancherii şi liderii unora dintre cele mai mari companii din România au mai vorbit în cadrul conferinţei despre amprenta pe care Ziarul Financiar a pus-o pe dezvoltarea mediului de afaceri din România şi cum, de 25 de ani, este citit în fiecare zi de cei care contează în economia României.  De 25 de ani prima pagină în afaceri. Totul este business, totul pentru business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO