Companii

Un cerc vicios. Retailerii străini fug din judeţele sărace pentru că nu sunt dispuşi să majoreze salariile

Un cerc vicios. Retailerii străini fug din judeţele...

Autor: Mihaela Pascari, Dana Ciriperu

27.01.2016, 00:07 2609

Capcana salariilor mici şi a eco­no­mi­ilor judeţene subdezvoltate i-a prins din urmă pe investitorii străini care nu sunt dispuşi să ridice nivelul salarial al unor economii judeţene şi accentuează ruptura dintre regiunile României.

Metro a anunţat că va în­chi­de în martie magazinul din Brăila mo­tivând că dezvoltarea economică  locală nu a fost pe măsura aşteptărilor scontate. Din Brăila au mai plecat Carrefour, hipermarketul PIC, mallul Armonia, dar a venit în schimb produ­cătorul de cablaje Yazaki, cu pla­nuri de a angaja 1.500 de oameni într-un sector al componentelor auto în care salariile sunt la nivelul minim pe economie.

„Investitorii străini se aliniază la ni­velul salarial din zonă şi nu sunt dispuşi să ridice acest nivel, chiar dacă, pe ter­men mediu, ar reprezenta o stimulare a comerţului şi, implicit, o parte din aceşti bani s-ar întoarce către ei“, spune Raluca Peneş de la Smartree.

Doar zece judeţe realizează 70% din cifra de afaceri totală a companiilor din România, în timp ce în alte 15 zone din ţară businessul „mare“ este aproa­pe inexistent.

Brăila, judeţul din care pleacă Metro după ce a pariat 15-20 mil. euro pe un magazin de 8.500 mp, este pe locul 28 pe harta de business a Ro­mâniei, cu o cifră de afaceri totală a companiilor de 7,5 miliarde de lei. Spre com­pa­raţie, în „vecinul“ Galaţi doar combinatul ArcelorMittal face singur aproape jumătate din vânzările totale din Brăila.

În Brăila, cel mai mare angajator era anul trecut Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar şantierul naval operat de grupul Vard era singurul investitor privat cu peste 1.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO