Companii

Un indicator bun pentru efervescenţa pieţei locale de M&A. Consiliul Concurenţei a aprobat 94 de tranzacţii anul trecut, cele mai multe de după 2007

Un indicator bun pentru efervescenţa pieţei locale de...

Autor: Cristina Roşca

24.01.2023, 16:30 83

♦ Două dintre deal-uri au fost autorizate cu condiţii, ambele fiind în sectorul medical.

Consiliul Concurenţei a autorizat în 2022 un total de 94 de tranzacţii, acesta fiind un număr record pentru ultimii 16 ani. Datele confirmă astfel că, în pofida războiului de la graniţă, în pofida inflaţiei record şi a scumpirii finanţării, 2022 a fost un an bun pentru piaţa locală de M&A, care a continuat să atragă atenţia investitorilor.

ZF a scris recent că în 2022, pe piaţa din România s-au semnat peste 220 de tranzacţii cu o valoare totală de 4-5 mld. euro, conform datelor şi calculelor ziarului. În analiză au fost incluse doar tranzacţiile cu o valoare oficială declarată de peste 0,5 mil. euro, alături de cele cu o valoare estimată de ZF peste acest prag. Altfel, în realitate, numărul acor­durilor ar fi şi mai mare. Deşi în volum piaţa a mers foarte bine, în valoare se remarcă o temperare a evaluărilor.

Datele de la Concurenţă sunt şi ele un indicator important al pieţei de M&A, deşi nu toate tranzacţiile ajung pe masa instituţiei, trebuind îndeplinite o serie de criterii. Mai exact, pentru ca un acord să aibă nevoie de autorizare e nevoie ca cifra de afaceri a fiecărei companii implicate să fie mai mare de 4 mi­lioane de euro. De asemenea, cifra de afaceri cumulată a tuturor celor implicaţi trebuie să sară de 10 mil. euro pentru a se pune problema unor aspecte legate de concurenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO