Companii

Un kilogram de roşii este până la de trei ori mai scump decât un kilogram de carne de pui

Un kilogram de roşii este până la de trei ori mai...

Autor: Florentina Niţu

05.04.2023, 09:00 597

Un kilogram de carne de pui grill porneşte de la 12,99 lei/kg şi ajunge la 27,99 lei/kg într-un magazin Mega Image. Puiul este crescut în România şi preţul diferă în funcţie de brand, cel mai ieftin fiind Mega, iar cel mai scump fiind Libertan (Transavia). În acelaşi loc, un kilogram de roşii soiul San Marzano (roşii alungite) costă 39,99 lei/kg şi provin din Belgia, pentru că în România încă nu este sezonul lor de producţie. Astfel, un kilogram de roşii este până la de trei ori mai scump decât un kilogram de carne de pui. De ce?

„Un pui în 45 de zile ajunge la 1,5-2 kg, în timp ce roşiile au nevoie de 155 de zile pentru a creşte, iar legumelor nu le poate fi modificată genetica pentru a da un randament mai bun. De altfel, întreţinerea creşterii unei legume timp de 155 de zile este incomparabilă cu întreţinerea creşterii unui pui timp de 45 de zile. Şi nici nu vreau să mă gândesc care au fost costurile cu energia pe timpul iernii pentru producţia în sere şi solarii“, spune Vlad Gheorghe, preşedintele Organizaţiei Interprofesio­nale din sectorul Legume-Fructe (OIPA).

Producătorii şi economiştii estimează că preţurile legumelor vor scădea, situaţia aceasta fiind temporară. Cu toate acestea, ambele părţi afirmă că este „o misiune aproape imposibilă“ să fii vegetarian sau să ţii post în 2023, la preţurile actuale ale legumelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO