Companii

Un profesor de MBA câştigă cât un manager de top

Aflaţi totul despre programele de MBA de pe piaţa locală în cea de-a opta ediţie a catalogului TOP MBA, realizat de ZF.

Aflaţi totul despre programele de MBA de pe piaţa locală în cea de-a opta ediţie a catalogului TOP MBA, realizat de ZF.

Autor: Corina Mirea

27.04.2015, 00:06 199
Şcolile de afaceri din întreaga lume cheltuiesc anual între 80.000 şi aproape 130.000 de euro pentru a aduce cei mai buni profesori la cursurile programelor de studii pentru manageri pe care le organizează, potrivit unui studiu realizat anul trecut de The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB).

Cel mai bine plătit profesor de MBA are un salariu mediu de circa 128.000 de euro şi predă cursuri de management operaţional. Veniturile sale ajung să fie astfel similare sau chiar puţin mai mari decât ale unui manager de top dintr-o companie care activează pe plan local. Costurile atât de ridicate ale şcolilor de afaceri în ceea ce priveşte plata profesorilor sunt generate în mare parte şi de instituţiile cu renume la nivel global, care la taxe de câteva zeci de mii de euro pe care le percep studenţilor trebuie să aibă în „portofoliu“ cadre didactice cu o experienţă im­por­tantă atât academică, cât şi de business.

Cel mai bine plătiţi profesori provin de la şcolile de afaceri americane, de unde, de altfel, multe alte instituţii de profil de pe alte continente împrumută cadre didactice care să le predea cursan­ţilor (de la Harvard, MIT, Whar­ton sau Yale, spre exemplu). Aceştia nu sunt doar cadre didac­tice la bază, ci au, pe lângă acre­ditările academice, şi un back­ground de business, fiind chiar antre­prenori, foşti CEO sau vice­preşedinţi ai unor companii de renume sau chiar „guru“ în afaceri. „Toţi profesorii străini cu care lucrăm sunt doctori în domeniile pe care le predau şi, în acelaşi timp, foşti sau actuali oameni cunoscuţi de afaceri. În SUA, spre exemplu, există persoane care se ocupă strict de recrutarea, de „vânarea“ acestor profesori, aşa cum există şi head-hunteri pentru mediul de business. În România însă, nu cred că face cineva head-hunting pentru profesorii pe care îi cheamă la cursuri“, explică Marius Mihăilescu, managerul programului de EMBA oferit de Tiffin University în România.

Pentru piaţa locală nu există date cu privire la salariile pe care profesorii de programe de MBA le câştigă. Unul dintre motive este faptul că majoritatea MBA-urilor care sunt oferite în România sunt, de fapt, filiale locale ale unor şcoli străine, astfel că de plata salariilor profesorilor se ocupă, în general, organizaţiile-mamă, în funcţie de câte zile de curs au aceştia într-o ţară. Programele internaţionale au, de cele mai multe ori, preponderent sau în totalitate profesori străini, propuşi de şcoala-mamă. Deşi există şi programe de MBA care au în corpul didactic profesori români, în mare parte, acestea sunt organizate de şcoli pur locale, astfel că şi salariile pe care şi le permit să le plătească profesorilor sunt mult mai mici decât ale celor străini, potrivit informaţiilor din piaţă.

Potrivit studiului realizat de AACSB, cel mai slab plătiţi profesori din lume (exceptând SUA) sunt cei care predau noţiuni de management general, iar cei mai scumpi sunt profesorii care au ca specializare managementul operaţional, finanţele sau contabilitatea. De altfel, şi printre competenţele de îmbunătăţit cu ajutorul unui MBA pe care studenţii înşişi le identifică sunt cele de contabilitate, de management al operaţiunilor sau cele care ţin de latura financiară.

Şcolile de afaceri americane pun mai mult preţ pe noţiunile generale de management, de management internaţional, comportamental sau de management strategic, oferind salarii pentru profesorii care le predau cu peste 50% mai mari decât media salarială a celorlalte continente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO