Companii

Unde se va opri cinismul care costă vieţi? Cine controlează dacă medicii respectă programul de la stat înainte de a merge să consulte în cabinete private? „Unii medici drenează pacienţi dinspre stat spre privat, e o lipsă de moralitate“

FOTO: 132rf.com

FOTO: 132rf.com

Autor: Mirabela Tiron, Georgiana Mihalache

23.08.2023, 09:30 548

♦ Deşi nu este ilegal, unii medici ajung să lucreze la spital de stat, dar şi în alte unităţi private, unde cheamă pacienţii de la stat pentru consultaţii plătite ♦ În acest mod, mulţi medici au programul plin chiar şi două-trei luni la stat, operând şi la privat contra cost în acelaşi timp ♦ Cine îşi asumă separarea muncii din privat de cea de la stat?

În timp ce pacienţii aşteaptă cu orele să vină medicii să le acorde asis­ten­ţă medicală în spitalele de stat, uneori prea târziu, aşa cum a fost cazul tinerei mame din Botoşani, sunt medici care lu­crează şi la stat, şi în mai mul­te spitale sau cabinete priva­te. Mai mult, în cazul femei­lor însărcinate este deja o practică să meargă la privat pentru consultaţii şi să nas­că la stat, cu acelaşi medic de la privat. Este o lipsă de etică profesională, spun specialiştii, me­dici, manageri, în alte state nu se întâmplă acest lucru. Totuşi, în afară de Sorina Pintea, fost ministru al sănătăţii, niciun alt ministru nu a vorbit despre aceste practici ale medicilor şi nu a propus soluţii. Astfel, o situaţie care durează de ani de zile este perpetuată, în vreme ce Româ­nia pre­găteşte medici pentru export, defi­citul de personal fiind unul major, iar mulţi medici alegând spitale din Occident.

Inclusiv la Spitalul Judeţean Boto­şani, şefa de secţie de ginecolo­gie, cu salariul de 16.000 lei lu­nar, la ora 14 oferă consultaţii în ca­binet privat, potrivit infor­ma­­ţiilor ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO