Companii

Unita va delista Turism Transilvania

26.08.2003, 00:00 119

Unita Turism a cumparat actiuni reprezentand 42% din capitalul societatii Turism Transilvania, care detine un lant de hoteluri, prin intermediul unei oferte publice de preluare desfasurata in ultimele doua saptamani la Bursa. Valoarea actiunilor transferate a fost de 91 miliarde de lei (2,4 milioane de euro).
Unita a ajuns astfel sa detina de 92% din actiunile companiei Turism Transilvania si va lansa o noua oferta de preluare pentru a delista actiunile companiei de la Bursa. Va urma o fuziune, prin care Unita vrea sa creeze un lant hotelier la nivel national.
Cel mai important actionar care a subscris a fost SIF Transilvania, care detinea o cota de 39% din actiuni. Societatea de investitii financiare a acuzat de-a lungul timpului Unita de management defectuos al Turism Transilvania, in conditiile in care compania a raportat in ultimii patru ani profituri nesemnificative si nu a distribuit dividende. Reprezentantii SIF sustineau ca proiectul de fuziune le va aduce prejudicii. Pretul oferit de Unita in cadrul ofertei a fost de 30.929 lei/actiune, cu cateva procente peste pretul de piata al actiunilor.
La finalul acestei saptamani actionarii Turism Transilvania vor discuta la fuziunea cu Unita Turism si cu alte hoteluri la care aceasta este actionar majoritar. Compania care va rezulta prin fuziune va dispune de 28 de unitati turistice, din care majoritatea sunt hoteluri, dar si doua campinguri, iar viitoarele investitii ale sociatatii vor fi directionate catre unitatile pe care le detine deja. “Nu cred ca vom mai investi in alte hoteluri, ci ne vom concentra asupra celor pe care le detinem,” a spuns Maris Pintilie, directorul economic al Unita.
Societatile care vor constitui noul lant hotelier sunt Transilvania Turism SA, Complex Hotelier Moldova Iasi, Sarmis SA. Deva, T.T.B. Traian SA Braila, Onix - Jupiter Cap Aurora din Mangalia, Safir SA Cap Aurora din Mangalia, societatea Complex Comandor SA Mamaia, Amiral 2001 SA Mamaia, Turism Mures SA din Tirgu Mures, Central Turism SA Suceava, Traian SA din Drobeta Turnu Severin, Dierna SA Orsova, Turism Transilvania SA Cluj-Napoca si Hotel Egreta SA din Tulcea.
In prima jumatate a acestui an, Turism Transilvania a inregistrat un profit net de 1,4 miliarde de lei, de trei ori mai mare fata de cel inregistrat pe intreg parcursul anului trecut. Managerii companiei sunt optimisti in ceea ce priveste veniturile pe care Turism Transilvania le va obtine in acest an. “Cred ca pana la finalul anului vom atinge prevederile bugetului, adica venituri toale de 100 de miliarde,” a apreciat Pintilie. Anul trecut, Turism Transilvania a avut o cifra de afaceri de 76,3 miliarde de dei si a inregistrat un profit net de doar 479 milioane de lei.
Turism Transilvania are un capital social de 173 miliarde de lei (5,2 milioane $), iar capitalizarea bursiera calculata dupa pretul oferit de Unita este de 6,4 milioane de dolari.
Proprietarul Unita Turism este omul de afaceri Josef Goschy, care detine peste 99% din actiunile companiei. Goschy, considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, a fondat compania de asigurari Unita, vanduta ulterior grupului austriac Wiener Stadtische. In 2002, Unita Turism a raportat un profit brut de 5,4 miliarde de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24