Companii

UPC si-a majorat capitalul cu 84 mil. euro prin transformarea unei datorii in actiuni

13.01.2006, 20:02 40

UPC Romania si-a majorat, la finele lunii noiembrie, capitalul social cu aproximativ 300 milioane lei (circa 84 milioane euro), pana la 308,4 milione lei, prin transformarea in actiuni a unei datorii catre compania UPC Romania Holding BV, inregistrata in Olanda, conform unui anunt al UPC Romania.

In urma operatiunii, UPC Romania Holding BV si-a majorat participatia de la 32% la 98,07%. Ceilalti actionari ai operatorului, UPC Slovakia Holding BV, UIH Romania Ventures Inc, UPC Romania Inc si Paruse BV, si-au redus cota sub 1% din capitalul social.

Datoria provine dintr-un contract de imprumut incheiat intre cele doua companii la 3 octombrie 2005, documentul fiind modificat printr-un act aditional in cursul lunii urmatoare. Conform acestui act, UPC Romania Holding BV a fost de acord ca stingerea datoriei sa aiba loc prin emitere de actiuni UPC Romania.

UPC Romania este parte a UPC Broadband, divizia de comunicatii prin cablu a UnitedGlobalCom (UGC), care opereaza in 16 state, din care 13 situate in Europa.

In luna octombrie 2005, UGC Europe BV (Olanda) a achizitionat un pachet de 93,4% din actiunile Astral Telecom de la opt persoane fizice romane (23,36% pondere cumulata in total actiuni transferate) si cinci fonduri de investitii straine (70,04%). Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 407,1 milioane dolari, suma ce include si datorii estimate la 12 milioane dolari. UPC Romania furnizeaza servicii pentru mai mult de 390.000 clienti, in timp ce Astral are circa 890.000 de clienti pentru servicii de video, date si voce.

Compania nou-creata este cea mai importanta investitie americana din Romania, dupa ce in ultimii 12 ani UPC Romania a alocat aproximativ 500 milioane de dolari pentru activitatile de pe piata romaneasca.

Noua companie este condusa de catre actualul director general al UPC, Richard Anderson. In vederea fuziunii celor doua entitati, proces ce va dura intre 12 si 18 luni, a fost infiintat un departament de integrare condus de Dragos Tanase, director financiar al UPC.

Compania a inchiriat anul trecut un imobil de birouri in nordul capitalei, care se va redenumi UPC Building. Tranzactia de inchiriere a fost incheiata pe o perioada de 5 ani, iar pretul in zona este aproximativ 17-18 euro/mp/luna, ceea ce face ca valoarea contractului sa fie de circa 3,5 milioane de euro. Imobilul este situat in zona Herastrau

Piata locala de CATV este dominata in prezent de doi mari jucatori, UPC Romania si RCS&RDS, care au fiecare o cota de peste 20%.

Al treilea jucator este CCC Blue Telecom (fosta Cony-Sat), cu o cota de 6% si circa 180.000 de abonati, conform datelor companiei. Compania opereaza 400 de retele independente subordonate celor 12 sucursale, in 21 de judete ale tarii. Operatorul detine studiouri locale de televiziune in Galati, Braila, Buzau, Barlad, Ramnicu-Sarat si Tulcea. CCC Blue Telecom va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti in urmatoarele trei luni, potrivit oficialilor companiei, prin derularea unei oferte publice de vanzare de actiuni reprezentand 25% din capitalul social al companiei dupa incheierea operatiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO