Companii

UPSOM intra sub umbrela Bega

02.04.2001, 00:00 26



Grupul de firme Bega din Timisoara a platit 19 miliarde de lei pentru aproape 70% din actiunile uzinei de produse clorosodice UPS Ocna-Mures (UPSOM), Alba, una dintre "gaurile negre" din Transilvania.

Uzina, considerata a fi unul dinte cei mai mari colosi industriali din judetul Alba, s-a vandut in cel mai "negru" moment al sau, datoriile catre stat si catre furnizori, intre care Romgaz, ajungand la circa 320 de miliarde de lei, fata de 82,5 miliarde cat este capitalul social, iar majoritatea activelor fiind ipotecate in favoarea unor banci creditoare.

UPS Ocna-Mures a inregistrat in ultimii ani o pierdere de circa 20% anual si a fost inchisa in repetate randuri pentru ca District Gaz Nord a sistat furnizarea de gaze din cauza datoriilor.

Actualul manager-general, Ioan Bogdan, explica acest impas in care a ajuns societatea prin pretul mereu crescand al gazului, valoarea crescuta a materiilor prime din import si tariful crescut al serviciilor de transport pe calea ferata, aceasta fiind modalitatea principala de livrare a produselor clorosodice catre principalele piete din Europa.

Productia lunara, de circa 60 de miliarde, dintre care aproape 80% export, nu a reusit sa rezolve problemele financiare generate de costurile crescute.

"Dupa ce in 1990 am infiintat prima noastra firma, am cumparat 20 de societati care inregistrau pierderi.

Printr-un management corespunzator, le-am adus pe toate in profit. La Ocna-Mures, o echipa de experti inventariaza acum toate cauzele nerentabilitatii, iar in cel mult trei luni am siguranta ca vom stopa pierderile.

Apoi vom recupera din cele inregistrate, urmand sa canalizam intr-un an-doi productia spre profit", a declarat Marius Cristescu, unul dintre reprezentantii grupului Bega.

Investitorii spun ca pentru inceput vor mentine aceeasi productie, numai ca vor cauta piete de desfacere rentabile si vor recorela pretul produsului finit.

Pentru a evita sistarile de gaze, investitorul a virat deja patru miliarde de lei furnizorului in cursul zilei de vineri- exact ziua cOnd s-a facut preluarea. De mentionat este faptul ca si cele 19 miliarde de lei au fost platite in exact ziua cumpararii. Bega detine acum aproape 70% din UPSOM, restul de actiuni apartinOnd SIF - 23% si PPM - 8%.

Grupul, care dupa preluarea UPSOM este format din 31 de firme majoritatea avand ca obiect de activitate exploatarile miniere in diferite domenii - calacar, nisip, caolin, bentonita, cuart etc., la care se adauga exploatari petroliere, fabrici de motoare electrice, un depou CFR, magazinul Bega din Timisoara, are o cifra de afaceri de 100 mil. $.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO