Companii

Usinor, Erdemir si Salzgitter au luat startul in cursa pentru Sidex

12.03.2001, 00:00 23



Consortiul international format din grupurile Usinor (Franta), Erdemir(Turcia) si Salzgitter (Germania) a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va face o oferta doar pentru preluarea managementului combinatului pe doi ani, in scopul "pregatirii lui pentru o a doua privatizare".

"Nu vrem sa cumparam deocamdata pentru ca, din punct de vedere financiar nu stim mai nimic despre Sidex.

Situatia economica si tehnica a combinatului o cunoastem din studiul pe care l-am efectuat in 1999, dar documentele contabile sunt prost intocmite si nu prezinta relevanta din punct de vedere financiar", a spus Cristophe Cornier, director pentru Europa de Sud al Usinor.

"In plus, exista o diferenta negativa de 10% intre productia de otel Sidex a anului 1999 pe care o stiam noi si cea care este declarata in caietul de sarcini aferent privatizarii", a adaugat Ozden Kemal, director financiar al Erdemir.

"Dorim sa facem din Sidex o companie cu adevarat competitiva in perspectiva unei privatizari.

Asa cum arata acum nu poate fi, cel putin din partea noastra, vorba despre o oferta de cumparare: combinatul este un actor slab din punct de vedere al relatiei cu furnizorii si clientii (noi putem reduce prin puterea noastra de negociere stocurile de materii prime si produse finite), are probleme in privinta capitalului de lucru - pe care noi in putem redresa in sase luni, calitatea produselor este slaba", a afirmat Cornier.

Reprezentatii consortiului au afirmat, de asemenea, ca nivelul investitiilor solicitate viitorului proprietar al Sidex de catre autoritatile romane, 500-600 de milioane de dolari, este exagerat si ca gigantul galatean are in primul rand nevoie de restructurare si o noua conceptie manageriala pentru a deveni rentabil.

"Noi avem dotari care sunt mai vechi decat cele ale Sidex si care sunt totusi rentabile", a spus Marc Lacroix, purtatorul de cuvant al Usinor.

Principalele directii in care vor sa mearga francezii, secondati de germani si turci, pentru a rentabiliza Sidex, sunt restructurarea capitalului de lucru, cresterea eficientei politicii comerciale, cresterea calitatii produselor, separarea activitatii de baza a combinatului (producerea de otel) de celelate si implementarea unui sistem riguros de control financiar.

Nici delicata problema sociala care ar putea interveni in cazul restructurarii activitatii Sidex nu inspaimanta consortiul international.

"Dificultatile pe care le are Sidex nu tin de numarul personalului. Putem rentabiliza combinatul fara a face nici o disponibilizare", a afirmat Cristophe Cornier.

Pana in prezent, caietul de sarcini pentru privatizarea Sidex a fost cumparat de grupul anglo-indian Ispat International (care a depus si garantia de 47 mil. $ si vizeaza cumpararea de actiuni) si de consortiul francezo-germano-turc. Pentru Sidex si-a anuntat interesul si un grup de patru companii de comert romanesti (Metanef, Metalexportimport, Metaltrade si Grivco), care vor tot doar preluarea managementului. Data in care vor fi deschise ofertele este 4 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO