Companii

Vânzările de iaurt au crescut cu 50% în valoare în doi ani, iar piaţa a ajuns la 1,5 mld. lei. Dintre cei mai mari cinci jucători de pe piaţă, doar patru au producţie locală

Vânzările de iaurt au crescut cu 50% în valoare în...

Autor: Florentina Niţu

27.09.2023, 18:20 319

♦ România are deficit comercial şi în producţia de iaurt, la fel cum are pe multe alte categorii din industria alimentară ♦ Doar 3% din producţia de iaurt din UE vine din România.

Producătorul francez Danone, care are o fabrică în Bucureşti, este cel mai mare jucător de pe piaţa românească a iaurturilor, estimată la 1,5 miliarde de lei anual (300 mil. euro), arată datele com­paniei de cercetare şi analiză de piaţă Euromonitor International, oferite la solicitarea ZF.

Top cinci este controlat de companii cu capital străin, iar Muller, firma germană de pe locul cinci, nu are producţie locală. Ger­mania este însă cel mai mare producător de iaurt din Uniunea Europeană cu o cotă de piaţă de 22%, potrivit Eurostat. România are doar 3% din piaţa europeană, iar importurile categoriei de lactate care include şi iaurt sunt cu 60% mai mari decât exporturile.

Piaţa este estimată la 1,53 mld. lei în acest an, faţă de 1,56 mld. lei în 2022, potrivit sursei ci­tate. Datele Euromo­nitor mai arată că în 2020 piaţa iaurturilor era de 1 mld. lei, astfel că în numai doi ani creşterile de preţ au dus la un avans de 50% al pieţei. Consumul de iaurt din România este de 5 kg/an, un nivel relativ constant în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO