• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Companii

Vânzătorii de croaziere pariază că vor intra în topul destinaţiilor de vacanţă preferate de români

Vânzătorii de croaziere pariază că vor intra în topul destinaţiilor de vacanţă preferate de români

Autor: Cristina Roşca

27.01.2011, 23:50 99

Nicolae Demetriade, preşedintele World Travel - care reprezintăîn România companiile de croazieră Royal Carribean, CelebrityCruises şi Azamara, şi compania aeriană Emirates Airlines -, spunecă în acest sezon de iarnă circa 600 de români au călătorit pevasele Royal Carribean şi Celebrity Cruises. Cei mai mulţi româniînsă pleacă în perioada de vară, respectiv mai-septembrie, pentrucă transportul până la portul de îmbarcare/debarcare din Europaeste mai accesibil, ajungând până la 250 de euro per pasager. Întotal, în 2010, World Travel a vândut circa 1.800 de pachete decroaziere, spune cel care a vândut în 2007 agenţia de turism HappyTour către fondul spaniol de investiţii Ged pentru circa 10milioane de euro.

Preţul mediu al unei croaziere variază între 100 şi 150 de europe zi pentru o cabină de două persoane, suma incluzând cazarea încabine de 4-5 stele, mese servite pe tot parcursul zilei - atât înregim à la carte, cât şi bufet -, precum şi alte facilităţi, precumacces în baruri, restarante, discoteci, săli de spectacol,patinoar, cazinou, săli de fitness, piscine sau terenuri de tenis,volei şi baschet, potrivit lui Demetriade, care mai adaugă cădurata medie este de şapte zile. Destinaţiile croazierelor de iarnăsunt cele din zonele calde, precum America de Sud, InsuleleCaraibe, Singapore - Thailanda - Hong Kong şi Vietnam.

"Există însă şi croazierele din zona Emiratelor Arabe Unite şiIndiei, care încep în ianuarie şi durează până în martie."

Ioan Băşea, care activează cu agenţia croaziere.net pe piaţacroazierelor din România din 2005, când practic această piaţă nuexista pe plan local, spune că poartă discuţii avansate cu o liniede croazieră pentru ca începând cu 2012 Constanţa să devină un portunde se pot face îmbarcări şi debarcări o dată pe săptămănă. Pentrumoment, fostul Tomis rămâne un port de escală, ceea ce înseamnă cănimeni nu urcă şi nimeni nu coboară de pe vas. "Dacă reuşim,vânzările vor creşte simţitor", declară Băşea pentru revistaBUSINESS Magazin (www.businessmagazin.ro).

Pentru moment însă, doritorii trebuie să ia avionul până la unuldintre porturile de unde se fac îmbarcări. Deşi este iarnă şi ceimai mulţi merg la schi, fie în ţară, fie în străinătate, există şiclienţi care optează în sezonul rece pentru o croazieră, care să îiducă până în ţările calde. Aceştia merg după principiul "am fost înRoma, Valetta, Alexandria şi Rhodos. Le-am văzut pe toate vara, darnu am fost niciodată într-o croazieră, aşa că aleg să le mai văd odată, iarna, dintr-o altă perspectivă".

"Atunci când vorbim despre preţul unei croaziere, vorbim desprecazarea pe vas, despre masă şi doar în unele cazuri şi de băutură.Biletul de avion până la portul de îmbarcare şi respectiv dinspreportul de debarcare, precum şi hotelul pentru o noapte înainte deîmbarcare sunt cheltuieli distincte", detaliază Ioan Băşea.

O piaţă în creştere

Deşi în ţara lor mamă, Statele Unite, croazierele sunt foartepopulare, indiferent de vârstă şi statut social, devenind în unelecazuri un mod de viaţă alternativ, în România gustul turiştiloreste în continuare la început, dar se observă o creştere. "Este opiaţă într-o continuă creştere şi sunt convins că va fi în topulpreferinţelor românilor care realizează că un sejur de şapte zileîntr-o croazieră în Europa este mai atractiv ca preţ, servicii,distracţii - chiar şi pentru copii -, ba mai mult ai posibilitateade a vizita mai multe oraşe, comparativ cu oricare sejur clasic cudestinaţiile de vară din Turcia, Grecia sau Italia", credeDemetriade.

Ioan Băşea crede că "prima croazieră e uşor să o vinzi.Clienţii îi poţi alege dintre cei care au văzut lumea şi caredoresc acum altceva sau din rândul indecişilor. După aceea vinegreul". Acum, majoritatea clienţilor săi sunt fideli şi au ajuns laa cincea sau a şasea croazieră şi în fiecare an aleg altă linie,alt vas, alt itinerar. Atunci când se uită în urmă la începuturilesale, realizează că "am început bătrâneşte. Ideea mi-a încolţit înminte de mai mult timp, însă întâi am făcut nişte cercetări depiaţă şi am văzut că, deşi existau agenţii bine consolidate,segmentul croazierelor nu era prea bine reprezentat. Apoi i-amcontactat pe americani, pentru că industria e a lor". A durat apoitrei ani până a primit acreditarea CLIA şi acum este singurulacreditat de pe piaţa locală. În 2005, când a început, nu se ştiaufoarte multe lucruri despre croaziere şi existau mai multe mituri,printre care şi acela că sunt scumpe. În 2011, deşi mii de româniau înţeles şi acest tip de turism, clienţii vor veni tot la fel degreu. "Încă nu există o cultură a croazierelor", crede Băşea.Businessul în turism l-a început pentru că "este o afacere plăcutăşi pentru o fată şi mă gândeam la fiica mea care are acum 23 de anişi conduce afacerea din Cluj pentru partea de vest a ţării, în timpce eu fac asta la Bucureşti din 2009, când am deschis aici unbirou". Băşea s-a orientat către turism, domeniu în care esteprezent prin agenţia de turism Office Travel şi cea specializată pecroaziere, croaziere.net, după alte trei businessuri. "Sunt înafaceri din '94-'95", povesteşte Băşea. Acum se axează pe croaziereşi se gândeşte chiar să renunţe la agenţia Office Travel. Nu segândeşte însă la alte businessuri în viitorul apropiat. Pe parteade croaziere are însă multe planuri, precum deschiderea unui biroula Sofia sau a unuia în Constanţa sau poate amândouă.

Deocamdată acestea sunt doar planuri. Deşi a trimis în croazieremai multe mii de români, Băşea crede că piaţa nu este încă matură,ba mai mult, este haotică şi nestructurată. "Dacă nu ar fi venitcriza, am fi putut observa o structurare a pieţei, pentru căîncepuse să se creioneze profilul cumpărătorului de croaziere.Vorbeam de o persoană cu venituri medii şi peste medie, de profesienotar, farmacist sau medic." 2010 nu a fost un an foarte bun pentruIoan Băşea şi, deşi a vândut peste 2.000 de croaziere pe toate cele18 linii de croazieră, crede că "am vândut la doar 10% dinpotenţial". Cu toate acestea, deşi a fost un an sub aşteptări,Băşea estimează că îl va încheia pe plus.

El se aşteaptă ca în acest an să vândă alte 2.000 de croaziere,deşi această misiune nu va fi una uşoară, oamenii urmând să rămânăcircumspecţi şi atenţi la cheltuieli. "Industria îşi revine, darcred că acest an va fi mai slab decât 2009."

Acela a fost anul în care americanii au recunoscut că sunt încriză şi au navigat promoţional, sub marja de profit, explicăBăşea: "Au mers atunci în croazieră în egală măsură pensionarul,Gigi cu boutique-ul şi şeful de multinaţională. Desigur, vorbim destandarde diferite". În total, au fost circa 2.600 cei care auplecat. La acel moment preţul unei cabine putea începe de la 600 deeuro.

Cine dă zeci de mii de euro pe o vacanţă

Există însă şi croaziere de lux. Ioan Băşea spune că cea maiscumpă pe care a vândut-o a fost de 45.000 de euro în 2009. Maimult, a vândut două astfel de cabine - garden villa, cu o suprafaţăde 450 de metri pătraţi - pentru aceeaşi croazieră. "Era ocroazieră cu îmbarcare şi debarcare din Veneţia. Se venea spre est,se vizitau insulele greceşti şi apoi se făcea întoarcere pe coastadalmată, cu Dubrovnik." Anul trecut, cea mai scumpă croazierăvândută a fost de 20.000 de euro.

Preţurile pentru o croazieră diferă însă foarte mult, în funcţiede linie, de tipul de cabină, de perioadă, de durata şederii, darşi de momentul rezervării. Preţurile sunt mai mici cu câtrezervările se fac mai din timp, deoarece preţul cabinelor esteinfluenţat de disponibilitate.

"Diferenţa de preţ între acelaşi tip de cabină poate varia cu unplus sau minus 15%. Diferenţe mari sunt între cabinele interioareşi apartamente, ajungând să fie uneori la nivel de preţ dublu",explică Nicolae Demetriade. Pentru croaziere, conceptul de earlybooking este diferit de cel pentru vacanţele obişnuite, deoarece,potrivit lui Ioan Băşea, rezervările este bine să se facă cu celpuţin 6-7 luni înainte pentru croazierele de scurtă durată, pe cândpentru grand voyage, cu unul, chiar doi ani înainte. "În cazulnostru, în perioada 4 ianuarie - 31 martie este wave season, ceeace înseamnă că aceasta este perioada în care noi realizăm 80% dinrezervări."

Cine s-a specializat în croaziere:

CROAZIERE.NET

n Linii de croazieră: 18

n Clienţi 2010: peste 2.000

n Clienţi 2011 (estimare): peste 2.000

n Preţuri minime per cabină/8 zile:

1.000-1.200 de euro

n Cea mai scumpă croazieră vândută:

45.000 de euro (Europa)

n Top destinaţii: Marea Mediterană, Marea Nordului, Scandinavia,capitalele baltice, Alaska

WORLD TRAVEL

n Reprezentantul în România al: Royal Carribean, CelebrityCruises şi Azamara

n Clienţi 2010: peste 1.800

n Clienţi 2011 (estimare): circa 3.000

n Preţul mediu per cabină:

100-150 de euro pe zi

n Cea mai scumpă croazieră vândută: 16.000 de euro (America deSud)

n Top destinaţii: Marea Mediterană, ţările nordice, Rusia,Insulele Caraibe

n Cifră de afaceri 2010: 6,2 mil. euro

EWATERWAYS.COM

n Agregator online al furnizorilor de croaziere pe nave de micădimensiune

n Itinerare: 1.500

n Preţ croazieră iaht cu 6 cabine/7 zile:

5.000 de euro (Polinezia franceză, Grecia sau Galapagos)

n Preţ croazieră 2-3 zile: circa 300 de euro (Raul Kwai înThailanda)

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915