Companii

Vasile Godîncă-Herlea, CITR: Eşuarea planului de reorganizare va avea drept consecinţă „renaşterea” datoriilor şterse

Vasile Godîncă-Herlea, CITR: Eşuarea planului de...

Autor: Andrei Cîrchelan

17.04.2014, 13:28 322

Noul Cod al insolvenţei, pe care Camera Deputaţilor l-a adoptat ca for decizional, introduce printre altele regula conform căreia dacă unei companii îi sunt şterse datoriile în cadrul procedurii de insolvenţă, respectivele datorii pot „renaşte” dacă planul de reorganizare eşuează, potrivit lui Vasile Godîncă-Herlea, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.

„O altă noutate arată că, spre deosebire de actuala lege a insolvenţei în care ştergerea datoriilor prin planul confirmat este ireversibilă, în lumina noii legislaţii, eşuarea planului va avea drept consecinţă renaşterea datoriilor şterse”, a declarat pentru ZF Godîncă-Herlea.

Potrivit acestuia, pasivul debitorului în caz de faliment va fi cel din tabelul definitiv existent înainte de confirmarea planului de reorganizare, din care vor fi scăzute creanţele achitate prin plan.

„Această prevedere nu este neapărat în interesul creditorilor. Renaşterea creanţei în caz de faliment, când şansele de recuperare sunt  de asemenea zero, va duce doar la naşterea unor obligaţii de rectificare a evidenţelor contabile, care pot influenţa obligaţiile sale fiscale”, a mai spus practicianul în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO