Companii

VEKA a finalizat procesul de achiziţie a Gealan

VEKA a finalizat procesul de achiziţie a Gealan

Autor: Ioan Dornescu

21.07.2014, 12:11 533

Achiziţia, care implică preluarea tuturor subsidiarelor şi activităţilor Gealan din Europa, a primit aprobarea atât din partea Consiliului Concurenţei Federal, cât şi a instituţiilor omoloage la nivel european, se arată într-un comunicat al VEKA.

Datorită poziţionărilor pe segmente diferite ale celor două companii pe pieţele naţionale în care îşi desfăşoară activităţile, VEKA va păstra Gealan în forma actuală, ambele branduri urmând să existe şi pe viitor, separat, şi să îşi consolideze poziţiile actuale, potrivit sursei citate.

"Ȋn acest moment ne aflăm în plin proces de planificare a strategiei celor două branduri, acesta implicând o serie de evaluări interne şi externe pentru identificarea tuturor oportunităţilor de dezvoltare. Achiziţia şi provocarea de a răspunde cerinţelor pieţei sub noua formulă reprezintă o importantă direcţie în viitoarea orientare strategică a grupului VEKA", a declarat, în comunicat, Andreas Hartleif, CEO-ul VEKA.

Consiliul Concurenţei din România a autorizat tranzacţia la finele lunii mai.

Tranzacţia dintre VEKA şi Gealan a fost anunţată în martie, părţile convenind ca informaţiile referitoare la achiziţie să rămână confidenţiale.

Afacere de familie, grupul VEKA are peste 3.600 de angajaţi în 25 de subsidiare pe trei continente din întreaga lume, şi a înregistrat o cifră de afaceri de 793 de milioane de euro în 2013. Prin achiziţia Gealan de la fondul de investiţii Halder, VEKA şi-a mărit personalul cu 1.150 de angajaţi şi va ajunge la un rulaj anual de peste un miliard de euro.

Fondul de investiţii Halder, parte a companiei belgiene Gimv-Gruppe, a deţinut pachetul majoritar de acţiuni al Gealan între anii 2002-2004 şi a redevenit proprietarul grupului german în 2011, preluând pachetul majoritar de la Axa Private Equity, înregistrată în Franţa.

În România, grupul VEKA este prezent prin importuri, în vreme ce Gealan este şi producător de profile din PVC, având o fabrică în Bucureşti. Cele două companii se numără printre principalii furnizori de profile din PVC de pe piaţa românească.

Afacerile VEKA din România au crescut cu 7% anul trecut, la 16 milioane euro, iar rulajul Gealan România a stagnat la aproximativ 25 milioane euro. Vânzările anuale de tâmplărie izolantă din România sunt evaluate la aproximativ 300 milioane euro, din care segmentul de profile PVC acoperă circa o treime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO