Companii

Vel Pitar: vanzarile au crescut mai repede decat profitul

30.07.2004, 00:00 59

Compania de morarit si panificatie Vel Pitar Ramnicu-Valcea a avut in primele sase luni o cifra de afaceri de 1.100 miliarde lei (27 milioane euro), cu 83 de procente mai mare in lei in comparatie cu jumatatea similara a anului trecut. In euro, cresterea a fost de 70%.
Cele doua trimestre din 2004 au contribuit in proportii aproximativ egale la obtinerea acestor rezultate, atat in termenii profitului , cat si in cei ai valorii afacerilor desfasurate. Castigul net al companiei a crescut cu 55% in termeni reali fata de finalul lunii iunie din 2003, de la 600.000 la 925.000 euro. Explicatia principala a acestei evolutii este politica investitionala practicata in anii trecuti, care a constat in asimilarea in cadrul companiei a mai multor societati.
Vel Pitar a preluat in anul 2003 societatile Gorjpan Targu Jiu si Pangran Iasi, dupa ce in 2002 a fuzionat prin absorbtie cu societatea Spicul Arges Pitesti. Intre timp, compania a mai preluat alte trei unitati - Panificatie Postavarul Brasov, Panem Giurgiu si Libertatea Bucuresti cu care urmeaza sa fuzioneze pana la sfarsitul acestui an. In prezent, Vel Pitar detine centre de productie in 7 judete ale tarii. Veniturile totale din exploatare insumeaza 29 milioane de euro, in crestere cu doua treimi fata de cele din primul semestru al lui 2002.
Programul investitional pentru acest an totalizeaza peste trei milioane de euro ce urmeaza a fi utilizati atat pentru majorarea productiei, cat si pentru extinderea retelei de distributie. Suma este dubla in comparatie cu cea investita in 2003. In 2004, Vel Pitar a definitivat la fabrica sa de la Berceni o investitie de 1,5 milioane de euro intr-o noua linie de fabricatie destinata special painii feliate si ambalate.
Vel Pitar produce lunar o cantitate de 7.500 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase. De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna. Vel Pitar detine la produsele de panificatie o cota de piata de 5% la nivel national, de 5,6% la biscuiti si 0,5% la napolitane.
In luna aprilie, Dan Trifu, vice-presedintele departamentului Strategie-Finante al companiei,  estima pentru acest an o cifra de afaceri de 63 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul trecut. Intre timp, activitatea companiei a fost perturbata de un incendiu la una dintre cele doua fabrici din judetul Valcea. "Pana la urma, acest incident ne-a afectat de fapt in bine, pentru ca a intarit echipa, echipamentele nefiind afectate.  Iar rezultatele pe intreg anul nu vor avea de suferit", a declarat Trifu.
"Din punct de vedere financiar, vom recupera intreaga paguba din asigurare, dupa ce productia in aceasta unitate a fost sistata mai putin de o saptamana. In aceasta perioada, intreaga cerere a fost satisfacuta de unitatile din apropiere, astfel incat activitatea nu a avut de suferit".
Conform datelor furnizate de Rompan, asociatia care grupeaza cele mai mari societati din morarit si panificatie, cifra de afaceri a industriei de profil a urcat anul trecut la 1,3 miliarde de dolari, aproape dublu fata de anul anterior cand acest indicator s-a situat la 718 milioane de euro. In industrie au activat anul trecut circa 5.000 de agenti economici, din care un numar de doar 80 de societati au asigurat putin peste jumatate din necesarul Romaniei.
Compania, formata prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca, este unul dintre cei mai importanti producatori pe piata moraritului si panificatiei. Principalii competitori ai Vel Pitar sunt Loulis, Boromir, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Resita, Pan Group Craiova.
Actiunile Vel Pitar sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 8.800 lei/actiune,. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 13 milioane euro.
Actionarul majoritar al sau este fondul de investitii Broadhurst Investments Limited, care detine 73,79% din actiuni.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO