Companii

Victorie fără glorie. România redevine exportator net de energie pe fondul scăderii abrupte a cererii. Preţurile sunt tot mai mici, dar nu mai e nimeni să consume energie sau gaze

Victorie fără glorie. România redevine exportator net...

Autor: Roxana Petrescu

01.08.2023, 00:07 8103

Cu o scădere de 13% a consumului de gaze naturale şi cu un minus de 8% pe zona de energie electrică în prima jumătate a anului, ieftinirea energiei pare a fi fără impact la nivelul redresării cererii. Care sunt posibilele explicaţii?

Anul trecut a adus preţuri istorice la energie şi gaze naturale, pregătirile pentru umplerea depozitelor de gaze din iarnă şi corelarea preţului energiei cu cel al gazului în contextul războiului din Ucraina generând scumpiri fără precedent.

Astfel, în al treilea trimestru al anului trecut, gazul ajunsese la o medie de 173 de euro/MWh, în timp ce energia se tranzacţiona la o medie de 412 euro/MWh, preţuri fără precedent, arată datele publicate în raportul semestrial al OMV Petrom.

În al doilea trimestru de anul acesta însă scăderile sunt remarcabile. De exemplu, gazul a ajuns la 35 de euro/MWh, iar energia s-a tranzac­ţionat spot cu o medie de 90 euro/MWh. Problema? Aceste ieftiniri nu au avut niciun impact la nivelul cererii, unde s-a înregistrat o contracţie de 13% a consumului de gaze şi un minus de 8% pe zona de energie electrică.

Există şi o parte bună pentru cei care preferă să vadă partea plină a paharului. „România a fost exportator net de electricitate în prima jumătate a anului, faţă de poziţia de importator net de electricitate în prima jumătate a anului 2022“, se mai arată în raportul OMV Petrom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO