Companii

VIDEO ZF Live. Când vor ceda buticurile şi alimentarele de la colţul blocului în faţa supermaketurilor conduse de multinaţionale? Urmăriţi înregistrarea ZF Live de luni, 2 decembrie, cu Raluca Răschip, GFK România

Autor: Octavian Calei

02.12.2013, 13:52 693

Supermarketurile, hipermarketurile şi discounter-ii au ajuns să deţină pentru prima oară o cotă majoritară din piaţă, în timp ce în Austria comerţul modern reprezintă 83%, a spus Raluca Răschip, consumer goods&retail director Gfk România, în cadrul emisiunii ZF Live.

“2013 este primul an în care comerţul modern este majoritar, acoperă 53% din piaţă, restul este comerţ tradiţional”, a declarat Raluca Răschip.

Răschip apreciază că în continuare vor fi achiziţii de lanţuri locale de către cele internaţionale, iar comerţul modern va câştiga teren într-un ritm de 3% pe an.

“Deşi veniturile românilor nu au crescut, retailerii internaţionali investesc în continuare pentru că ei au de câştigat din consumul actual. Mâncarea şi băutura reprezintă peste 40% în total cheltuieli din bugetul familiei. Atracţia este foarte mare pentru retaileri”, a spus Raluca Răschip.

Odată cu expansiunea comercianţilor multinaţionali şi cu un context economic dificil, au început să prospere mărcile private, care în prezent au 15% cotă de piaţă.

“În Germania sau Anglia, mărcile private acoperă peste 40% din piaţă. Mărcile premium vor câştiga, vor ieşi în continuare învingătoare. Cele care sunt pe clasa de mijloc vor avea de suferit. În prezent are peste 40%, dar acest segment tinde să se reducă”, a explicat reprezentatul Gfk la ZF Live.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO